Στην Καλαμάτα ο Αλ. Τσίπρας

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Κουμουνδούρου, με το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Επί τάπητος τέθηκε η προεκλογική τακτική του κόμματος, με τα διλήμματα της κάλπης να είναι, όπως σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σαφή και διακριτά. Άλλωστε, κεντρικός στόχος του κόμματος είναι η ανάδειξη της δημιουργίας μίας κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο. Ένας στόχος, όπως λένε, όχι μόνο εφικτός, αλλά και αναγκαίος προκειμένου να γυρίσει σελίδα η χώρα.

Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου θα «επενδύσουν» στην αναγκαιότητα, λοιπόν, της προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και να έχει μακρά πνοή.

Πάντως, ο σχηματισμός μίας τέτοιας κυβέρνησης προϋποθέτει εκ των πραγμάτων προγραμματικές συγκλίσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Στον αντίποδα βρίσκονται τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Από τη μία πλευρά, μία κυβέρνηση υπευθυνότητας και, από την άλλη, μία κυβέρνηση αλαζονείας».

Υπό αυτό το πρίσμα, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην τελική μορφή του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης. Μάλιστα, η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναμένεται να εγκριθεί στην επερχόμενη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, που δρομολογείται για πριν το Πάσχα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου. Πριν την Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία, όπου θα συζητηθούν, πέρα από το πρόγραμμα, και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα ψηφοδέλτια, μιας και απομένει το «κλείσιμο» του 25%.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί, επίσης, η αναβληθείσα κεντρική εκδήλωση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Πρόταση η οποία διά στόματος Αλ. Τσίπρα θα αποτελέσει και την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης. Παράλληλα, θα ενταθούν οι περιοδείες των υποψήφιων βουλευτών, όπως και του προέδρου του κόμματος.

Επόμενος προορισμός για τον Αλ. Τσίπρα θα είναι η Καλαμάτα, όπου θα πραγματοποιήσει κεντρική προεκλογική ομιλία. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να αναδεικνύει τη δική του αντιπρόταση για τον ρόλο και τον χαρακτήρα του κράτους, προβάλλοντας την ανάγκη ενός πιο δημοκρατικού κράτους με δομές ελέγχου και διαφάνεια, που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και όχι απέναντί του.

Written by