Δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και των φορολογικών βαρών με προοδευτική κυβέρνηση

«Πρέπει να μειωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις για τη μεσαία τάξη και να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα της πληθωριστικής κρίσης» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, στον «ΣΚΑΙ 100.3».

«Η φοροαπαλλαγή για γονική παροχή 800.000 ευρώ κατά άτομο και ο φόρος στα μερίσματα 5% ευνοούν την μεσαία τάξη; ‘Η τα πολύ υψηλά εισοδήματα;» διερωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Εδώ και μήνες έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη σε όλη την Ευρώπη και το Σούπερ – Μάρκετ έχει γίνει εφιάλτης για τα περισσότερα νοικοκυριά».

«Τα τελευταία χρόνια μεγάλα κομμάτια της μεσαίας τάξης έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημα τους να κατακρημνίζεται. Παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση ούτε στον τραπεζικό δανεισμό αλλά ούτε και μια ουσιαστική πρόταση διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. Και υπογράμμισε: «Η Eurostat δείχνει ότι είμαστε μία από τις 4 μόλις χώρες στην ΕΕ των 27 με αύξηση των νοικοκυριών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας την τελευταία 3ετία. Ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι το 3ο χαμηλότερο στην Ευρώπη των 27».

«Χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα βάζει το ζήτημα της δικαιοσύνης στην κατανομή των φορολογικών βαρών και του παραγόμενου πλούτου» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, «Δεν είναι δυνατόν τα πρώτα 500 εκατ. των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πηγαίνουν σε 13 μόλις επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο».

«Στην ΔΕΘ δεσμευθήκαμε για την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού  λογαριασμού. Θα παρουσιάσουμε την ολοκληρωμένη πρότασή μας για την φορολογική πολιτική, με όρους προστασίας της κοινωνίας» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

Written by