Προς χρεοκοπία οι ΔΕΥΑ;

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι δήμαρχοι με τους μεθοδευμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που οδηγούν στη χρεοκοπία τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς πλέον στα 150 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε η ζημία τους εξαιτίας της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Την ίδια στιγμή, έντονος είναι ο προβληματισμός για την εφαρμογή του νόμου για την ενιαία Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Ηχηρή παρέμβαση έκανε, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Αίγιο, ο πρόεδρος της ένωσης των ΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μεταφέροντας τη ρητορική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος με αριθμούς στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους των ΔΕΥΑ, ο Γ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη ΔΕΥΑ Ρεθύμνης λέγοντας ότι, ενώ το 2020 το ετήσιο ενεργειακό κόστος ήταν 2,3 εκατ. ευρώ, το 2021 σκαρφάλωσε στα 3,3 εκατ. ευρώ, το 2022 στα 6 εκατ. ευρώ και το 2023 αναμένεται να αγγίξει τα 7 εκατ. ευρώ!

Εμπαιγμός από την κυβέρνηση

Αποκρούοντας, λοιπόν, με αριθμούς τις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάσταση των ΔΕΥΑ, ο Γ. Μαρινάκης στηλίτευσε τον «ψευδοδιάλογο», όπως τον χαρακτήρισε, σύμφωνα με τον οποίο οι ΔΕΥΑ πρέπει να μπουν σε φάση συγχωνεύσεων, γιατί, όπως είπε, «οι κυβερνώντες αγνοούν πολλές σημαντικές παραμέτρους του ζητήματος».

Ο Γ. Μαρινάκης επιτέθηκε, μάλιστα, και στην κυβέρνηση για την επιλογή της να μην στηρίξει, εν μέσω εκτίναξης της ενεργειακής κρίσης, τις ΔΕΥΑ με τον ισχυρισμό πως θα υπάρξει πρόβλημα παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Ο ίδιος επανέλαβε ότι «το ζήτημα έχει κριθεί σε επίπεδο Αρείου Πάγου, που ορίζει ότι οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα που παρέχουν κοινωνικό αγαθό». Ως εκ τούτου, «δεν τίθεται ζήτημα παράνομων κρατικών ενισχύσεων για τις ΔΕΥΑ» τόνισε ο Γ. Μαρινάκης.

Written by