«Δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για δημιουργία δομής πρωτοβάθμιας υγείας στη Νοτιανατολική Πυλία»

«Το πάνδημο αίτημα των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Πυλίας για την ικανοποίηση του δικαιώματός τους στην υγειονομική περίθαλψη απαιτεί ουσιαστικές απαντήσεις και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις» τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή.

Κατά την ομιλία του ο κ. Χαρίτσης

αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «υγειονομική τρύπα σε μια εκτεταμένη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει σημαντικό τμήμα των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πληθυσμό που υπερδιπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. Σε ολόκληρη την περιοχή δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, γεγονός που την καθιστά υγειονομικά επισφαλή για κατοίκους και επισκέπτες».

Παράλληλα και όσον αφορά στις επείγουσες διακομιδές ασθενών, τόνισε στον υπουργό ότι «[…] δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο για να αντιμετωπισθούν διακομιδές και επείγοντα περιστατικά, με αποτέλεσμα να καλείται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καλαμάτας ή το μοναδικό ασθενοφόρο της Πύλου, τα οποία είναι υποχρεωμένα να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε κακό οδικό δίκτυο, με συνέπεια να χάνεται κρίσιμος χρόνος στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών»

«Ο υπουργός Υγείας στην απάντησή του», όπως αναφέρεται από την πλευρά του κ. Χαρίτση, «αποδέχθηκε μεν με ειλικρίνεια την αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη δομή πρωτοβάθμιας υγείας στην περιοχή, δεν παρουσίασε όμως καμία πρόταση ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας πρωτοβάθμιας κάλυψης.

Παράλληλα, ως προς τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ είναι θετικό ότι ο υπουργός εξήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις. Η εξαγγελία αυτή βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε τον υπουργό για νέα κοινοβουλευτική του παρέμβαση τις αμέσως επόμενες ημέρες, που θα αφορά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο μεγάλες δομές υγείας της Μεσσηνίας, τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, εξαιτίας της τραγικής τους υποστελέχωσης.

Written by