Τι προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης για τους μετακλητούς εργάτες γης

Ρυθμίσεις για μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα (εργάτες γης) περιλαμβάνονται στο νέο «Κώδικα Μετανάστευσης» που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα, με δύο άρθρα, ρυθμίζεται η διαδικασία καθορισμού όγκου εισδοχής για παροχή εξαρτημένης εργασίας (άρθρο 26), καθώς και εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας (άρθρο 27).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το άρθρο 26 ορίζεται η διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, για εξαρτημένη και εποχιακή ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης και προβλέπεται η διαδικασία καθορισμού του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών.

Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετησίων αναγκών της χώρας.

Επίσης, με το άρθρο 27 καθορίζεται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες που επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών, όπως και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Επιπλέον, αποσαφηνίζονται η αρμοδιότητα των υπηρεσιών επεξεργασίας των αιτήσεων και ο τρόπος επικοινωνίας με τις αρμόδιες προξενικές αρχές.

Written by