Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθεί για να αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής

«Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και χρόνια μιλούσε για αμοιβαιοποίησητων βαρών και την ανάγκη αντιμετώπισης των κρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στο Ετήσιο Συνέδριο «Regional GrowthConference». Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων. Αυτή η ιστορική ευκαιρία για την χώρα μας πρέπει να αξιοποιηθεί  για να αντιμετωπίσουμε τις δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας».

«Πρώτον την επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος, που πρόσφατα έφτασε σε υψηλό 15ετίας. Με παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας για να μην είμαστε μια οικονομία εισαγωγών. Δεύτερον, με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και  ενίσχυση των  μικρομεσαίων. Τρίτον, με στήριξη της ισόρροπης  ανάπτυξης όλης της χώρας. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat καταδεικνύουν τις τεράστιες περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες στην χώρα μας, την συρρίκνωση και την γήρανση του πληθυσμού και την ερημοποίηση της υπαίθρου. Τέταρτον, οι πόροι αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενδυνάμωση και αναβάθμιση της δημοσίας διοίκησης και την δημιουργία θεσμικής μνήμης» τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις. Την κρίση της ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία. Και το ζήτημα της ολοκλήρωσης των υποδομών, την κρισιμότητα των οποίων ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο το δυστύχημα των Τεμπών». Και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί λοιπόν αυτή η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνεται εν κενώ».

«Δυστυχώς το σχέδιο της κυβέρνησης δεν απαντά σε όλα αυτά» τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχουμε την δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε το ελληνικό σχέδιο». «Υπάρχουν εκταμιεύσεις χρημάτων από την Ευρώπη προς την Ελλάδα, τα οποία όμως δεν διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία» πρόσθεσε. «Οι λιμνάζοντες πόροι ξεπερνούν τα 6 δισ. Ενώ το 93% των χαμηλότοκων δανείων πάνε σε μεγάλους ομίλους». «Αυτό είναι ένα μοντέλο άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό, που δεν αφορά το σύνολο της χώρας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη της. Δεν μπορούμε να πάμε σε λογικές αυστηρής  δημοσιονομικής πειθάρχησης της προηγούμενες 15ετίας που η χώρα μας πλήρωσε πιο ακριβά από κάθε άλλον», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης. Και κατέληξε: «Η προοπτική της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ο περιορισμός της πολιτικής συνοχής.  Αλλά η ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού και ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο  που θα λαμβάνει υπόψη τις κρίσεις και θα δίνει την δυνατότητα στα κράτη – μέλη για επεκτατική πολιτική».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *