Στη Βουλή το ζήτημα των αθρόων εισαγωγών πατάτας

«Οι αθρόες εισαγωγές και οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» θέτουν σε κίνδυνο την φετινή παραγωγή πατάτας» υπογραμμίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με 37 ακόμη βουλευτές του κόμματός του.

 Με την ερώτηση καλούνται οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης να απαντήσουν εάν θα λάβουν μέτρα για την προστασία της ανοιξιάτικης πατάτας και τη διάθεσή της στην αγορά χωρίς οικονομική ζημιά των παραγωγών, εάν θα προστατεύσουν την ελληνική πατάτα από τις «ελληνοποιήσεις» και πως θα προστατεύσουν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια…

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο Αλ. Χαρίτσης «…σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022  οι εισαγωγές πατάτας, κυρίως  Αιγύπτου, παρουσίασαν αύξηση έναντι της προηγούμενης χρονιάς κατά 24,7%  με εισαγωγές 208.104 τόνων έναντι 166.930 τόνων το 2021. Το φαινόμενο αυτό των αθρόων εισαγωγών παρατηρείται και φέτος όπου οι Αιγυπτιακές πατάτες κατακλύζουν πάλι την αγορά, την ίδια εποχή μάλιστα που ξεκινά η διάθεση της πρώιμης (ανοιξιάτικης) Μεσσηνιακής πατάτας, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες αγροτικών συλλόγων από όλη την χώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις στα ράφια δεν αναγράφεται καν η χώρα προέλευσης (Αιγύπτου), με αποτέλεσμα να εμπαίζονται οι καταναλωτές και να ενισχύεται η αισχροκέρδεια». Παράλληλα, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι, «… το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» του προϊόντος και της αισχροκέρδειας συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, εφ’ όσον οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς ώστε να διενεργούν ελέγχους στις κεντρικές λαχαναγορές και τα σημεία πώλησης. Το γεγονός αυτό αποβαίνει σε βάρος των αγροτών παραγωγών που παράγουν στην Ελλάδα ποιοτική, ασφαλή και πιστοποιημένη παραγωγή, με συνέπεια βεβαίως μεγαλύτερο κόστος.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *