Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί

Σε ομηρεία παραμένουν οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας και οι συνεταιριστικές οργανώσεις, καθώς η σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προσέφερε κάτι παραπάνω, πέραν μιας έκτακτης επιδότησης 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες ότι το υπουργείο το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή για τη στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας είναι να τους δώσει μια έκτακτη επιδότηση 50 ευρώ ανά στρέμμα, ομολογώντας εξ αρχής ότι αυτή δεν είναι λύση στο χρόνιο πρόβλημα. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, “η σταφίδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δε στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι “ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει. Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος”.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *