Μοναδική διέξοδος  η μείωση του όγκου τους

Τόκους υπερημερίας για τα πάνω από 3.000.000 ευρώ που ήδη χρωστούν Δήμοι ζητά με έγγραφό της η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι οι οφειλές κάποιων Δήμων δίνουν στην εταιρεία επιχειρήματα για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία και τη Μονάδα της Καλλιρρόης, είχε ανακοινωθεί ότι οι Δήμοι θα έστελναν τα σκουπίδια τους στα τέλη του 2022, δόθηκε παράταση για τις αρχές του 2023, μετά άλλη παράταση για τις αρχές Απρίλη και τώρα το νέο χρονοδιάγραμμα μιλά για το καλοκαίρι.

Είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Νίκας: «Έχουμε ξεπεράσει τα 3.000.000 ευρώ χρέος. Και να ξέρετε ότι μας έστειλε η εταιρεία έγγραφο με το οποίο ζητούνται τόκοι υπερημερίας. Τους οποίους τόκους υπερημερίας προφανώς θα τους στείλουμε στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Αλλά είναι ισχυρό επιχείρημα για την εταιρεία ότι δεν εισπράττει αυτά τα οποία πρέπει να εισπράττει με το συμφωνητικό. Και βεβαίως μπορεί να έχει ένα σωρό δικαιολογίες, οι οποίες και υποστηρίζονται μάλιστα, όσον αφορά και στη λειτουργία των Κέντρων αλλά και την επέκταση των υποδομών στα Κέντρα αυτά”.

Πάντως ο περιφερειάρχης έκανε μια αναφορά που μπορεί να θεωρηθεί και ως έμμεση αναγνώριση του υπέρογκου κόστους διαχείρισης το οποίο επιβαρύνθηκαν οι Δήμοι με το συγκεκριμένο έργο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Είπε συγκεκριμένα ότι για να μπορέσουν οι Δήμοι να ρίξουν το κόστος πρέπει να μειώσουν 2,5 φορές τον όγκο των απορριμμάτων τους: “Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μειωθεί το βάρος, δηλαδή από τους 250.000 τόνους να πέσουμε στους τόνους που απαιτούνται κατά τα συμβόλαια. Δηλαδή 2,5 φορές κάτω. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα”.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *