Τα λεφτά των νοικοκυριών φθάνουν μέχρι τις 18 του μήνα

Έρευνα-κόλαφος για την ακρίβεια, την ώρα που πρωθυπουργός και κυβέρνηση πανηγυρίζουν και διαφημίζουν την επιδοματική πολιτική με τα ψίχουλα που μοιράζουν στους πολίτες.

Η 11η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης καταγράφει μια εξαιρετικά ζοφερή εικόνα, με τα μηνύματα και για το 2023 να είναι δυσοίωνα. Ειδικότερα:

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (52,4%) αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημα φθάνει μέχρι τις 18 του μήνα εξαιτίας της ακρίβειας σε ενέργεια και είδη διατροφής.

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.

Πάνω από έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών

Τέλος, το 51,1% εκτιμά ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας πρέπει να γίνει με αύξηση των μισθών και των συντάξεων, ενώ το 28,6% ζητά μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει ακόμη διεύρυνση των ανισοτήτων, καθώς, το 30% των νοικοκυριών με εισόδημα έως 30.000 ευρώ δήλωσε ότι το εισόδημα μειώθηκε το 2022, έναντι 11% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 58,9% που δήλωσε ότι έμεινε το ίδιο.

Αντιθέτως, για τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, το 22,7% δηλώνει ότι το εισόδημά του αυξήθηκε, έναντι 16,7% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 60,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *