Του Γιώργου Στασινού*

Ο σεισμός στην Τουρκία και οι μετασεισμοί είναι ένα γεγονός που το μέγεθός του παρουσιάζεται σπάνια μέχρι σήμερα. Όσο όμως σπάνια κι αν εμφανίζεται θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και οι κατασκευές μας να μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, να παθαίνουν κάποιες βλάβες ενδεχομένως, αλλά να μην καταρρέουν.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία ο ουσιαστικός και ειλικρινής δημόσιος διάλογος για το επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Κατ’ αρχάς έχουμε την πλειονότητα των κτιρίων (πάνω από το 70%) πριν από το 1985 (δεύτερη ιστορικά, αλλά πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντισεισμικού κανονισμού), δηλαδή χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντισεισμική προστασία.

Παρ’ όλα αυτά η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευών έχει αντέξει σε πολλούς σεισμούς μέχρι σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα αντέξουν και στον επόμενο σεισμό, που μπορεί να είναι πιο ισχυρός. Επειδή όμως είναι τόσο προφανές το πρόβλημα που υπάρχει, δεν θα παραθέσω επιπλέον στοιχεία, αλλά θα καταθέσω συγκεκριμένες εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις.

1. Άμεσος προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων και νοσοκομείων, που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985 και κατόπιν των υπολοίπων.

2. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ όλων των μελετών που γίνονται για προσεισμικό έλεγχο υφισταμένων κτιρίων και απαλλαγή από το φορολογητέο εισόδημα όσων εργασιών προβλέπουν οι αντίστοιχες μελέτες ενίσχυσης των κτιρίων.

3. Θεσμοθέτηση ποσοστού 10% από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, που κάθε χρόνο θα διατίθεται σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1985 για την ενίσχυσή τους.

4. Πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου με σκοπό την ενίσχυση κατασκευών στις χώρες που παρουσιάζεται σεισμική δράση.

Πρέπει οι κατασκευές μας να μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή, να παθαίνουν κάποιες βλάβες ενδεχομένως, αλλά να μην καταρρέουν. Είναι προφανές ότι εφόσον η Πολιτεία δείξει ενδιαφέρον, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι έτοιμο να εξειδικεύσει τον πρακτικό τρόπο που όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω δύο ζητήματα. Δεν είναι λογικό να ενισχύουμε ενεργειακά τα κτίρια με πάρα πολλά προγράμματα και πόρους και να μην έχουμε διασφαλίσει ότι είναι ασφαλή.

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από πολλούς παράγοντες να δίνονται διπλώματα και πτυχία και κατόπιν επαγγελματικά δικαιώματα να κάνουν μελέτες, επιβλέψεις και κατασκευές στη χώρα μας άνθρωποι που δεν έχουν την επιστημονική επάρκεια και αποτέλεσμα αυτού να είναι να διακινδυνεύουμε τις ζωές των πολιτών. Η αξιοποίηση των διεθνών επιτυχημένων πρακτικών και ο έγκαιρος σχεδιασμός αποτελούν αυτονόητες επιλογές κάθε σύγχρονης Πολιτείας.

Ο κ. Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *