Επί τάπητος σταφίδα, δάκος, γλοιοσπόριο και συκεώνες

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιο Γεωργαντά είχε στο υπουργείο ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, θέτοντάς του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ζητώντας λύσεις.

Όπως ο βουλευτής ενημερώνει: «Σήμερα 7/2/2023 (σ.σ. χθες) είχα συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά.

Συζητήσαμε αρχικά για τα προβλήματα στις τιμές, την εμπορία και την απορρόφηση της σταφίδας. 

Ο υπουργός με διαβεβαίωσε πως θα δοθούν ενισχύσεις και αναζητείται  ο καλύτερος τρόπος. Προς τούτο, θα γίνει σύντομα και συνάντηση με όλες τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις των σταφιδοπαραγωγών.

Πρότεινα στον κ. Γεωργαντά την απορρόφηση ποσοτήτων σταφίδας από Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Σχολεία, Πανεπιστήμια,  Δομές και άλλες Υπηρεσίες. 

Επίσης, του ζήτησα να παραταθεί η παράδοση της σταφίδας, προκειμένου να είναι δικαιούχοι της “Συνδεδεμένης” και αυτό θα εξεταστεί πιθανότατα θετικά.

Δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές στον ελαιόκαρπο από το γλοιοσπόριο και το δάκο.

Συγκεκριμένα, ανέφερα στον υπουργό ότι πρέπει να διερευνήσει τις ενδεχόμενες δυνατότητες αποζημίωσης, αφού λάβει τις εκθέσεις-διαπιστώσεις του ΕΛΓΑ.

Τρίτο θέμα στη συζήτησή μας ήταν η αναδιάρθρωση της συκιάς, για την οποία ζήτησα από τον υπουργό να είναι δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης οι παραγωγοί και να υπάρξει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος για τους παλαιούς συκεώνες.

Ο υπουργός μού απάντησε ότι θα περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις από τη ΣΥΚΙΚΗ.

Ακόμη, αναφερθήκαμε στο μεγάλο θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, τους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης». 

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *