Ο Δήμος Καλαμάτας και η «Φάρις», διοργανώνουν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, εκδήλωση για την κορυφαία ιστορική στιγμή της μικρασιατικής τραγωδίας, με αφορμή το βιβλίο του συγγραφέα και στοχαστή Γιώργου Καραμπελιά, «1909-2022. Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Ελλάδα», το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο επαναστατικός χαρακτήρας της περιόδου 1909-1922, ως της συνέχειας του ’21, συχνά παραθεωρείται. Και όμως, η Μεγάλη Ιδέα του Ρήγα, της Φιλικής Εταιρείας και του Βενιζέλου, η συνεύρεση των Ελλήνων σε ένα ενιαίο κράτος, αποτέλεσε το ζητούμενο του 19ου και του 20ού αιώνα, το διακύβευμα της «μεγάλης δεκαετίας».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης και ο ποιητής, δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος. Θα παρέμβει ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μικρασιατική μουσική και τραγούδια θα παρουσιάσουν ο Νικόλας Παλαιολόγος και η Μαρία Κρασοπούλου.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *