«Κίνημα» και από Δήμους της Μεσσηνίας που ζητούν κούρεμα

«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018 ζητούν τέσσερις στους δέκα δήμους της χώρας με το υπουργείο Οικονομικών να έχει δεχθεί βροχή αιτημάτων τις τελευταίες ημέρες.

Μέχρι και το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, 125 δήμοι είχαν υποβάλει ενστάσεις, αντιδρώντας για το άλμα των αντικειμενικών αξιών, ενώ ο τελικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς ολοκληρώθηκε, χθες, η προθεσμία για υποβολή αιτιολογημένης γνώμης για επανάληψη της διαδικασίας υπολογισμού των τιμών ζώνης.

Ως γνωστό, ο δήμος Καλαμάτας έχει ζητήσει αα εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά, μετά και από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανάλογα αιτήματα έχουν διατυπώσει και οι δήμοι Πύλου- Νέστορος και Οιχαλίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει διαμηνύσει ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς ενώ δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το καλοκαίρι.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *