Σύσκεψη για τις επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή από το γλοιοσπόριο

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του κτηρίου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, μετά και την ολοκλήρωση των αυτοψιών στους ελαιώνες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας για τον έλεγχο προσβολής από γλοιοσπόριο.

Σε αυτή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των υπηρεσιών ΕΛΓΑ, των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής και των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, ενώ συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υπαίθρου που αφορούσαν στις ενδεικτικές αυτοψίες σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Διαπιστώθηκε δε από κοινού η προσβολή των ελαιώνων από το γλοιοσπόριο, η οποία προκλήθηκε λόγω και των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών που επικράτησαν, αυξημένες θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το γεγονός αυτό έπληξε τους παραγωγούς των περιοχών Μεσσηνίας και Λακωνίας με άμεσο αποτέλεσμα την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων. Περαιτέρω μειώθηκε το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού και με δεδομένο ότι η πρώτη εκτίμηση των απωλειών δείχνει ποσοστό ζημιάς άνω του 30% με τοπικές διαφοροποιήσεις, καθίσταται αναγκαίο να δρομολογηθούν οι ενέργειες για τη διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων.

Στο παραπάνω συμπέρασμα αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, που συντόνισε την σύσκεψη, τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς Περιφέρειας για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών θα προχωρήσουν άμεσα.

Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ακόμη ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής, ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Τρίπολης Γιάννης Ασούρας, η προϊσταμένη Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του Οργανισμού Έφη Θεοδωροπούλου, ο επόπτης Μεσσηνίας του ΕΛΓΑ Νίκος Χριστοφιλόπουλος, οι διευθυντές ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Τριφυλίας και Λακωνίας, Έφη Γεωργακοπούλου, Αντώνης Παρασκευόπουλος και Μιχάλης Θεοφιλάκος αντίστοιχα, ο προϊστάμενος Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Λακωνίας Ιωάννης Ράλλης και ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσιλίκας.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *