«Υψώνουμε τοίχο στην κακοποίηση των παιδιών μας»

Εκδήλωση με θέμα την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση πραγματοποίησε η Ομάδα Γυναικών Τριφυλίας, μέλος ΟΓΕ, στο αμφιθέατρο του Λυκείου Φιλιατρών την περασμένη Κυριακή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Στην πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, όπως αναφέρεται, «καταδείχτηκε ότι η κοινωνική παιδική προστασία πρέπει να έχει στο επίκεντρο το πραγματικό συμφέρον για το απροστάτευτο παιδί, για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα, ιδιαίτερα στην περίπτωση παιδιών που έχουν βιώσει απώλεια, κακοποίηση, εγκατάλειψη ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις και για τα οποία παιδιά η μέριμνα του κράτους θα πρέπει να είναι ακόμα πιο ουσιαστική, να βασίζεται στην επιστημονική και κοινωνική στήριξη και να γίνεται με τις πιο σωστές προδιαγραφές.

Η ευθύνη είναι του κράτους και ξεκινάει από την πρόληψη του φαινομένου, τη στήριξη των οικογενειών με κάθε τρόπο. Βασικό ρόλο σε αυτό έχει και η ύπαρξη σε κάθε σχολείο υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης, καθώς και η στελέχωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

Στη συζήτηση επίσης διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό σε σχολεία και σε δομές του Δήμου, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόληψη και η προστασία των παιδιών από την κακοποίηση.

Στα σχολεία δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος και σε όποια υπάρχουν εργάζονται περιστασιακά και σε πολλά σχολεία ταυτόχρονα.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες σε τέτοιο βαθμό που είναι ολοκληρωτικά αποδυναμωμένες .

Η σημερινή μας εκδήλωση αποτελεί το πρώτο βήμα διεκδίκησης όλων των απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών και δομών ώστε πραγματικά να υψωθεί Τοίχος Προστασίας στα φαινόμενα βίας, που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα και αθώα μέλη της, τα παιδιά !.

Διεκδικούμε:

•Μόνιμες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων σε κάθε σχολική μονάδα

•Πλήρη στελέχωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με το εξειδικευμένο προσωπικό ,κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους

•Δημιουργία και στελέχωση Ψυχοπαιδαγωγικού κέντρου Συμβουλευτικής και στήριξης Παιδιών και Οικογένειας και Δημιουργία κέντρου Νεότητας και Αθλητισμού

•Δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο μας

Από αυτή την πρώτη μας προσπάθεια καλούμε τη στήριξη και όλων των άλλων φορέων και συλλόγων για την κλιμάκωση του αγώνα μας».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *