Γέννες με “ατομική ευθύνη” και διακομιδές σε καρότσα

Μπλακ άουτ έχουν προκαλέσει στη δημόσια υγεία τα δεκάδες προβλήματα που αναδεικνύονται καθημερινά, με εκατοντάδες ασθενείς, ακόμα και καρκινοπαθείς και παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Παράλληλα, οι παραιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών λόγω burn out αυξάνονται, νοσοκομεία μένουν χωρίς θέρμανση, δεν υπάρχουν κενές παιδιατρικές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην περιφέρεια, το ΕΚΑΒ αδυνατεί να εξυπηρετήσει σε αρκετές περιπτώσεις και οι ασθενείς διακομίζονται με ιδιωτικά μέσα στα νοσοκομεία.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, είναι οι εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής. Πρωταρχικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα ράντζα που αναπτύσσονται τον τελευταίο μήνα, ακόμη και σε παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων. Μάλιστα, για να διαχειριστεί το θέμα το υπουργείο Υγείας, είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις από τον Δεκέμβριο, με άμεση ενημέρωση και του Μεγάρου Μαξίμου.

Κι αυτό διότι τα προβλήματα από τις δομές της δημόσιας υγείας που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς, είναι σαφές ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο κατά την προεκλογική περίοδο.

Παρόλο, όμως, που η εξεύρεση λύσεων έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα, τα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς» και «Λαϊκό», συνεχίζουν να αναπτύσσουν ράντζα σχεδόν σε κάθε εφημερία.

Παράλληλα, εξετάζεται η σύμπραξη με ιδιωτικές κλινικές, ώστε και αυτές να δεσμεύουν για λογαριασμό του ΕΣΥ κλίνες στις οποίες θα μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς από τις γενικές εφημερίες. Κάτι, βέβαια, που σημαίνει ότι αντί να ενισχυθεί οικονομικά το ΕΣΥ, για ακόμη μία φορά το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει μέρος του προϋπολογισμού του στην ιδιωτική υγεία.

Υπό διαμόρφωση είναι και η διαδικασία μέσω της οποίας θα διακομίζονται τα περιστατικά στις συνεπικουρούσες δομές, καθώς το ΕΚΑΒ είναι ήδη αρκετά πιεσμένο και δεν είναι εύκολη διαδικασία να μεταφέρει ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των… γιατρών και κατ’ επέκταση των ασθενών, εγκυμονούν οι συνθήκες που επικρατούν σε αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνουν και οι ετοιμόγεννες γυναίκες που απευθύνονται στο νοσοκομείο του Άργους για να γεννήσουν. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι επίτοκες υποχρεώνονται είτε να έχουν το δικό τους προσωπικό ιδιώτη παιδίατρο ή να παραπεμφθούν σε άλλο νοσοκομείο, είτε να υπογράψουν ότι θα γεννήσουν με κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού (κάτι που επισημαίνεται και στην υπεύθυνη δήλωση), αν η γέννα πραγματοποιηθεί εκεί και σημειωθεί οποιασδήποτε επιπλοκή.

Σε καρότσα φορτηγού μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας ποδοσφαιριστής του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα, καθώς δεν ήταν διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, την Κυριακή.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *