Η απόφαση πρέπει να είναι ξεκάθαρη, χωρίς “δάνειο”…

Μπορεί να μη συνιστούν κάποια ιδιαιτέρως σημαντική πρόοδο, ούτε και να αλλάζουν όσα ήδη γνωρίζουμε, ωστόσο οι τελευταίες προσθήκες στη συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουν τη σημασία τους. Την περασμένη Κυριακή ένα δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph αναφερόταν στο ενδεχόμενο «εγγυήσεων» (δηλαδή αποστολής ελληνικών αρχαιοτήτων στη Βρετανία) που θα διασφαλίσουν την όποια συμφωνία για την επαναφορά των Γλυπτών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι η διαπραγμάτευσή της με το Βρετανικό Μουσείο είναι σε εξέλιξη, έχοντας ως τελικό στόχο την επιστροφή των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πώς σχολιάζουν τις πρόσφατες εξελίξεις μερικοί από τους επιφανέστερους Έλληνες αρχαιολόγους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”; Από τη δική του μεριά, ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης πιστεύει ότι στις διαπραγματεύσεις για τον τρόπο επιστροφής των Γλυπτών δύσκολα θα βρεθεί μια νομική φόρμουλα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και θα αποφεύγει τα «λεκτικά τερτίπια».

Για τον ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης, η απόφαση επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, στο χώρο από τον οποίο αποσπάστηκαν βίαια, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να μην περιλαμβάνει τον όρο «δάνειο» – «ως “δάνεια” έχουμε κάνει ουκ ολίγες ανταλλαγές, σε όλον τον κόσμο», λέει.

«Άλλωστε –και νομίζω ότι είναι ήδη γνωστό– μια απόφαση για επιστροφή, καθώς και μια άρση, ει δυνατόν, του κωλύματος του “δανείου”, θα πρέπει να περάσουν από το βρετανικό Κοινοβούλιο», υπογραμμίζει ο Έλληνας αρχαιολόγος και συμπληρώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή οδός: το Βρετανικό Μουσείο να στείλει το θέμα στην πολιτική ηγεσία της Βρετανίας, ώστε τα Γλυπτά να επιστραφούν επισήμως και οριστικά στην Ελλάδα. Αν επιστραφούν χωρίς να αποτελούν “δάνειο”, ίσως να λύνεται το πρόβλημα. Δεν είμαι όμως νομικός. Υπάρχουν ειδικότεροι για να αντιμετωπίσουν το θέμα – όχι μόνο η υπουργός Πολιτισμού, που είναι έμπειρη, αλλά και οι σύμβουλοί της και, βέβαια, το Μουσείο της Ακρόπολης. Κι εκείνοι θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα». «Νομίζω ότι το ενδεχόμενο μιας ανταλλαγής με τη μορφή “εγγύησης” θα σημαίνει ότι τα Γλυπτά θα επιστρέφονται έμμεσα –αλλά χωρίς να δηλώνεται άμεσα– ως δάνειο», παρατηρεί ακόμη ο αρχαιολόγος. Συμπληρώνει, όμως, και το εξής: «Φυσικά, δε νομίζω και οι Βρετανοί να πιστεύουν ότι αν στείλουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά –μια διαδικασία τρομερά χρονοβόρα και κοστοβόρα– θα επιστρέψουν ποτέ

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *