Ζητούν άμεση επαναφορά μασκών στα σχολεία

Τον “κώδωνα του κινδύνου” κρούουν οι ειδικοί με φόντο την έξαρση των ιώσεων στα παιδιά αλλά και την ανεπάρκεια που ενυπάρχει αναφορικά με τις παιδιατρικές ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως την δραματική κατάσταση που επικρατεί είχε περιγράψει εκτενώς σε χθεσινή ανακοίνωση και η ΠΟΕΔΗΝ.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Open o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος και ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης, ζήτησαν την άμεση επιβολή περιοριστικών μέτρων στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε ΜΕΘ Παίδων ούτε εξειδικευμένοι γιατροί.

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε επίσης πως «δεν υπάρχει και η αντίστοιχη εκπαίδευση των παιδιάτρων για να στελεχώσουν αυτές τις ΜΕΘ, θέλει και θεσμικές μεταρρυθμίσεις», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων: «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά. Να μην γίνει έκρηξη ιώσεων. Να υπάρχει ισχυρή σύσταση των γιατρών που πονάνε το θέμα και βλέπουν και αγωνιούν για μάσκες στα σχολικά λεωφορεία, μάσκες για τους δασκάλους και τους καθηγητές. Μάσκες στα παιδιά. Πρέπει να υπάρχει ένα συνδυασμός μέτρων. Δεν μπορώ να ακούω άνοιξαν τα σχολεία χωρίς μέτρα. Να ανοίξουν αλλά με αυστηρά μέτρα πρόληψης. Δεν είμαστε εμείς το ίδιο με την Ευρώπη, τόνισε αναφορικά με την τοποθέτηση του υπ. Παιδείας πως δεν φοράνε μάσκες στα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 Για το ζήτημα των μασκών στα σχολεία αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, συμφωνώντας με την παραπάνω τοποθέτηση Καπραβέλου. «Στη Βοστώνη τα σχολεία ανοίξανε αλλά όλοι οι γονείς και των δημοσίων σχολείων πήραμε ένα mail δύο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία που ανέφερε πως τα παιδιά πριν τα στείλετε σχολείο θα έπρεπε να έχουν κάνει τεστ και για την γρίπη και τον κορονοϊό και σας παρακαλούμε να έχουν μαζί τους μάσκες αλλιώς θα τους δώσει το σχολείο. Χωρίς να είναι υποχρεωτικό με αυτόν τον τρόπο είναι περισσότερο προστατευμένα. Η δική μου άποψη είναι πως τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά με μια ισχυρή σύσταση και μια ενθάρρυνση των γονιών και των εκπαιδευτικών για χρήση μέτρων. Εκτός από τα παιδιά που θα νοσήσουν από οποιοδήποτε αναπνευστικό, θα νοσήσουν και οι εκπαιδευτικοί και θα έχουμε σύντομα και πρόβλημα για το ποιος θα αντιμετωπίσει και την έλλειψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Υπάρχουν παιδιά που θα νοσήσουν και θα επανέλθουν αλλά και κάποια θα νοσήσουν βαριά.

Για την μετάλλαξη Κράκεν η κυρία Λινού εξήγησε πως είναι πάρα πολύ μεταδοτική, 60% περισσότερο από την προηγούμενη. «Στο σύνολο του τεράστιου αριθμού που θα νοσήσουν κάποιοι θα είναι πολύ σοβαρά. Το στέλεχος αυτό διαφεύγει της ανοσίας και έτσι ξανακολλάνε πιο ήπια οι εμβολιασμένοι αλλά και οι νοσήσαντες», καταλήγει.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *