“Χαμένοι στη μετάφραση” με τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Καλλιρρόη

Το προηγούμενο διάστημα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε δηλώσει ότι από τις αρχές του 2023, οι δήμοι της Μεσσηνίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Καλλιρρόη στο δήμο Οιχαλίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Λίγες ημέρες μετά ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε ότι μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους της ΤΕΡΝΑ η μονάδα στην Καλλιρρόη θα λειτουργήσει από την 1η Απριλίου.

Τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση, “έκοψε το καρπούζι στη μέση” και αναφέρει ότι μέχρι να λειτουργήσει η Καλλιρρρόη, οι δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Παλιόχουνη!

Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας αναφέρονται τα εξής: “Την προτεινόμενη διαδικασία για την εξυπηρέτηση των δήμων της Μεσσηνίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την διαχείριση των απορριμμάτων περιγράφει σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα ο Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, project manager των ΣΔΙΤ Πελοποννήσου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αναφέρει, ειδικότερα, το στέλεχος της πιο πάνω εταιρείας:

“Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας της ΔΕ 2 Μεσσηνίας και για διάστημα μέχρι την έναρξη των δοκιμών αποδοχής του Σταθμού Μεταβατικής Διαχείρισης Μεσσηνίας προκειμένου α) να εξυπηρετηθούν οι δήμοι της Μεσσηνίας και β) να αποφευχθεί η μετατροπή της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας σε υποδοχέα των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προτείνονται τα εξής:

– Από 01/01/2023 και μέχρι την έναρξη των δοκιμών αποδοχής του Σταθμού Μεταβατικής Διαχείρισης Μεσσηνίας, οι δήμοι της Μεσσηνίας θα έχουν ως εναλλακτική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων τους την μεταφορά αυτών στον Σταθμό Μεταβατικής Διαχείρισης Αρκαδίας. Τους δήμους θα βαραίνει το κόστος μεταφοράς της χιλιομετρικής απόστασης μέχρι τον υπό κατασκευή ΣΜΔ Μεσσηνίας, ενώ ο ΙΦΣ (Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης) θα καλύπτει τη διαφορά της χιλιομετρικής απόστασης μέχρι την ΣΜΔ Αρκαδίας.

– Μετά την επεξεργασία των απορριμμάτων της Μεσσηνίας στον ΣΜΔ Αρκαδίας, το υπόλειμμα που θα προκύπτει θα μεταφέρεται με δαπάνη του ΙΦΣ στον ΧΥΤΥ ΔΕ2 Μεσσηνίας προς ταφή. Βασική προϋπόθεση είναι ο ΧΥΤΥ της ΔΕ2 Μεσσηνίας να έχει αδειοδοτηθεί νομίμως από την αρμόδια αρχή και να έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές ετοιμότητας που προβλέπονται στη Σύμβαση Σύμπραξης.

– Η ταφή του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ Μεσσηνίας θα ενταχθεί στο πλαίσιο των δοκιμών αποδοχής που αφορούν τις υποδομές της ΔΕ2.

– Δεδομένου ότι έχει επέλθει υπέρβαση της μέγιστης δυναμικότητας του Σταθμού Μεταβατικής Διαχείρισης Αρκαδίας, η παροχή και τιμολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων της ΔΕ2 Μεσσηνίας, θα γίνει με βάση το σχετικό άρθρο της ΣΣ που αφορά στην υπέρβαση της μέγιστης δυναμικότητας (θα εξαιρείται η υπηρεσία ταφής του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της ΔΕ2 δεδομένου ότι αυτή γίνεται στο συμβατικό πλαίσιο της διενέργειας των δοκιμών αποδοχής) και δεν θα ξεπερνάει τα μέχρι σήμερα πλαίσια της μεσοσταθμικής τιμής.

– Η διενέργεια δοκιμών αποδοχής που αφορούν επιμέρους υποδομές της ΔΕ2 όπως ο ΧΥΤΥ, είναι αποδεκτή από τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή, εφόσον αυτές διενεργούνται σε νόμιμα αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ στον οποίο οδηγείται υπόλειμμα (και όχι ανεπεξέργαστο απόρριμμα) ανεξαρτήτως εάν αυτό προέρχεται από τον ΣΜΔ Αρκαδίας, και σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζει την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής στο σύνολο των υποδομών της ΔΕ2 και εντέλει στην έκδοση του Πιστοποιητικού Αποδοχής Μονάδων Μεταβατικής Διαχείρισης ΔΕ2.

– Σε περίπτωση που τα απορρίμματα των δήμων της ΔΕ2 Μεσσηνίας αποφασιστεί να μεταφερθούν στο ΣΜΔ Αρκαδίας πριν την 01/01/2023, τότε το υπόλειμμα θα πηγαίνει προς ταφή στον ΧΥΤΥ του ΣΜΔ Αρκαδίας μέχρι την νόμιμη αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Μεσσηνίας στον οποίο δύναται ακολούθως να μεταφερθεί το ισοδύναμο υπόλειμμα από την διαχείριση των δήμων της Μεσσηνίας που θα προηγηθεί.

– Εξυπακούεται ότι την ως άνω διευθέτηση του θέματος δύναται να την ορίζουν οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν για την μεταφορά τω απορριμμάτων των δήμων της Μεσσηνίας στον ΣΜΔ Αρκαδίας και στον ΧΥΤΥ Μεσσηνίας, εκτός των όποιων συμβατικών όρων”.

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

«Η θεσμική καταρράκωση και η τοξικότητα

φέρουν την υπογραφή Μητσοτάκη»

«Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη βιώνουμε μια κατάσταση θεσμικής, κοινωνικής και οικονομικής κατρακύλας που δεν έχει προηγούμενο» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm 97.8».

«Η εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του για την οικονομία προσβάλλει τους πολίτες που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Ενώ τα περίφημα μέτρα – παρωδία της κυβέρνησης για μείωση του ενεργειακού κόστους δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο τα προβλήματα βιωσιμότητας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» συνέχισε ο ίδιος.

«Παράλληλα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι παρακρατικές μεθοδεύσεις πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και έχουν την αντανάκλασή τους και στην οικονομία» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δώσει θεσμικές απαντήσεις στη σωρεία αποκαλύψεων για εγκατάσταση του Predator στην ΕΥΠ και λίστες πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που παρακολουθούνται και όχι να κρύβεται», δήλωσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αντίθετα, επικαλείται το απόρρητο για να μην πουν τίποτα οι εμπλεκόμενοι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ο ίδιος αρνείται να  καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλ. Τσίπρα» συνέχισε, τονίζοντας: «Η σιωπή του είναι ένδειξη ενοχής».

«Έχουμε παρουσιάσει 6 εθνικές προτεραιότητες που αποτελούν και δεσμεύσεις μας για την επόμενη μέρα» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για «σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και την στέγαση». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να καλυφθεί το δανειακό τους κόστος».  «Δεν είναι δυνατόν τα πρώτα 455 εκατ. χαμηλότοκων δανείων να δίνονται σε 13 μόλις επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες ΜΜΕ βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Οι διακηρύξεις της έκθεσης Πισσαρίδη για συγκεντροποίηση της αγοράς και αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνονται πράξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στις εκλογές, θα δώσει πολύ μεγάλο βάρος στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης». 

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *