“Εξοπλίζεται” η  δημοτική αστυνομία με κλομπ και χειροπέδες…

Μπορεί η βασική αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας να παραμένει η αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης, ο έλεγχος τήρησης διατάξεων του ΚΟΚ καθώς και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, αποκτά όμως και χαρακτηριστικά σώματος καταστολής, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, σε ένα σώμα επιβολής προστίμων που θα μπορεί να προβαίνει και σε συλλήψεις μετατρέπεται η δημοτική αστυνομία, βάσει του νομοσχεδίου που ανάρτησε το υπουργείο Εσωτερικών προς διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή.

Βασική προσθήκη, σύμφωνα με τον Βασίλη Ζιαμπάκα και την “Εφημερίδα των Συντακτών”, αποτελεί η πρόβλεψη ότι η δημοτική αστυνομία «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της δύναται να προβαίνει σε συλλήψεις», ενώ προβλέπεται ρητά ότι κάθε δημοτικός αστυνομικός θα φέρει «ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης», δηλαδή χειροπέδες και κλομπ, όπως αναφέρεται ενδεικτικά.

Επιπροσθέτως, κάθε ελεγχόμενος από δημοτικούς αστυνομικούς πολίτης «υποχρεούται να παρέχει τα αιτούμενα, γραπτά ή προφορικά στοιχεία», καθώς και να «επιτρέπει την είσοδο [δημοτικών αστυνομικών] στους χώρους στους οποίους διεξάγεται έλεγχος». Αλλιώς, ο πολίτης «υποπίπτει στο αδίκημα της απείθειας».

Πριν καταλήξει σε νομοσχέδιο, η συζήτηση για τη «δημιουργία ενός νέου προφίλ» της δημοτικής αστυνομίας «υπέρ της προάσπισης της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών» είχε ανοίξει σε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με τον δήμαρχο Αθηναίων τον περασμένο Μάιο και συγκεκριμένα περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο Κώστας Μπακογιάννης είχε αντιπαρατεθεί δημοσίως με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το εάν είναι «επαρκής» η αστυνόμευση της πρωτεύουσας από την ΕΛ.ΑΣ. Εν τέλει, το δόγμα περί «νόμου και τάξης» αποτυπώθηκε σε ακόμη ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο…

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *