Θερμή υποδοχή του δημάρχου Καλαμάτας στη Μελβούρνη

Μεγάλη απήχηση βρίσκει η επίσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, στους Έλληνες της Αυστραλίας, οι οποίοι έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτήν, κι αυτό το δείχνουν από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο κ. Βασιλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό Rhythmos Greek Digital Radio 202,9, ο οποίος έχει πάνω από 450.000 Έλληνες ακροατές σε όλη την Αυστραλία. Μέσω του ραδιοφώνου συνομίλησε και με ακροατές του σταθμού, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα γραφεία όπου στεγάζεται ο σταθμός και μεγάλα αθλητικά και ενημερωτικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα.

Ακολούθως επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία, όπου έγινε δεκτός από το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Εμμανουήλ Σ. Κακαβελάκη. Η συζήτηση των δύο ανδρών αφορούσε στον τουρισμό, την πανδημία, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την Ομογένεια, καθώς και την επιτυχία της Καλαμάτας με τη συμμετοχή της στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για την Καλαμάτα και τις επιλογές συνεργασίας με την πόλη της Μελβούρνης. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων “Παπαφλέσσας” (πρόεδρος Σταύρος Γκότσης) και Κοινωνία Καλαμάτας 23η Μαρτίου (πρόεδρος Σαμ Βλάχος), αλλά και ο Πίτερ Σωτηρόπουλος, μέλος του Μεσσηνιακού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας.

Η επόμενη επίσκεψη του δημάρχου πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας Βικτώριας, στη Μελβούρνη, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε και με το Μεσσήνιο, πρώην υπουργό Τουρισμού, Γιάννη Πανταζόπουλο.

Την ξενάγηση έκανε ο Λι Ταρλάμις, μέλος της Βουλής, επικεφαλής και εκπρόσωπος των Ελληνοαυστραλών στη Βουλή της Βικτώρια. Τον κ. Βασιλόπουλο συνόδευαν οι πρόεδροι και μέλη των Συλλόγων της Ομογένειας, ενώ στην αντιπροσωπεία προστέθηκε και η πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Ελληνοαυστραλών του Σίδνεϋ, Ιουλία Γεωργοπούλου – Τσαρίδη, η οποία έφτασε στη Μελβούρνη αποκλειστικά για τη επίσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας.

Το μεσημέρι, εντός της Βουλής, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του κ. Βασιλόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του χώρου του Κοινοβουλίου υπάρχει ένα δέντρο Ελιάς που πλαισιώνεται με αναμνηστική πλάκα των Πεσόντων Ελλήνων και συμβολίζει τη Φιλία των δύο λαών στους κοινούς πολέμους για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία.

Κατά τους χαιρετισμούς στο Κοινοβούλιο έγιναν εκτενείς αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας, για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάπτυξη συνεργασίας των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων.

Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για τη Μάχη της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941), για μία νέα αναμνηστική πλάκα που θα τοποθετηθεί στην πόλη και για το πώς θα γίνει ακόμα γνωστότερη η τελετή σε Αυστραλούς και Καλαματιανούς.

Μάλιστα, οι Αυστραλοί δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το δήμαρχο Καλαμάτας για την αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια της εκδήλωσης μνήμης της Μάχης που οργανώνει ο Δήμος κάθε χρόνο.

Ακολούθησε δε ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου της Πολιτείας, ενώ στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο, καθώς και επίσκεψη σε ελληνικές επιχειρήσεις σε μία από τις πιο ελληνικές περιοχές της Μελβούρνης, το Όκλεϊ.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο προς τιμήν του δημάρχου Καλαμάτας, που παρατέθηκε από τους Συλλόγους της Ομογένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκδήλωση μετέβησαν στη Μελβούρνη αντιπροσωπείες Μεσσηνίων και Καλαματιανών από την Αδελαΐδα και το Σίδνεϋ.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *