Στο Δημαρχείο Καλαμάτας αντιπροσωπεία της Γκρεκιάνικης Απουλίας

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, δέχθηκε, σήμερα, αντιπροσωπεία Δημάρχων τριών ιταλικών δήμων τους οποίους συνόδευε η Ακόλουθος της Ιταλίας για τη Νότιο Πελοπόννησο Μαργαρίτα Μποβιτσέλλι (Margherita Bovicelli). Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκε στο δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη, με τον οποίο οι Ιταλοί επίσημοι είχαν συναντήσεις στη Μεσσήνη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνόφωνων Δήμων της Γκρέτσια Σαλεντίνα (Grecia Salentina) της Απουλίας στη Νότιο Ιταλία, και Δήμαρχο του Castrignano dei Greci, Roberto Casaluci, η Adolorata Manti – Δήμαρχος του Corigliano d’Otranto, ο  Luigi Melissano – Δήμαρχος του Cutrofiano και η Lucia Costantini – Δημοτική Σύμβουλος του Corigliano d’Otranto.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τις δράσεις των 9 ελληνόφωνων χωριών της Γκρέτσια Σαλεντίνα που είναι χτισμένα σε μια εύφορη κοιλάδα και οι κάτοικοί τους, οι Γκρίκο (Griko) μιλούν μια ιδιόρρυθμη διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας που επέζησε επί αιώνες μέσα από τα τοπωνύμια, τα τραγούδια, τις παραδόσεις και τα έθιμα των κατοίκων.

Οι Δήμαρχοι των συγκεκριμένων γκρεκιάνικων περιοχών της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε – Οτράντο που είναι το κοντινότερο σημείο της Ιταλίας με την Ελλάδα (85 ναυτικά μίλια από τους Οθωνιούς της Κέρκυρας) ζήτησαν να γίνουν προσπάθειες για αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Μπρίντιζι, την ανάπτυξη πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων με την Καλαμάτα και την φιλοξενία μαθητών. Πρότειναν επίσης να φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα παράσταση από το φεστιβάλ του Σαλέντο της Απουλίας, La Notte della Taranta (η Νύχτα της Ταραντούλας) και αντίστοιχα να φιλοξενηθούν στην περιοχή τους πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας.

Ο κ. Βασιλόπουλος ήταν πολύ θετικός στις προτάσεις τονίζοντας ότι, ο Δήμος Καλαμάτας ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική αναφέροντας ως παράδειγμα την αδελφοποίηση με το Lowell και το ταξίδι στην Αυστραλία που ξεκινά από σήμερα. Πρότεινε μάλιστα στους Δημάρχους να εισηγηθούν στα Δημοτικά Συμβούλιά τους την αδελφοποίηση με την Καλαμάτα, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ζήτησε να κάνει σχετική εισήγηση ο κ. Μάκαρης.  

Η συνάντηση έγινε παρουσία του αντιδημάρχου Γιώργου Φάβα, σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και έκλεισε με την ανταλλαγή δώρων και την υπόσχεση ότι θα γίνουν βήματα ώστε οι περιοχές να έλθουν πιο κοντά.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα δώρα που προσέφεραν οι Ιταλοί Δήμαρχοι ήταν και τα «Τετράδια της Κωνσταντινούπολης- Το ταξίδι των λέξεων» του Βίτο Ντομένικο Παλούμπο (Vito Domenico Palumbo), ο οποίος εργαζόμενος στην Αθήνα κατάφερε και έκανε γραπτή την γκρεκιάνικη γλώσσα.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *