Δυναμώνουν οι διαμαρτυρίες για τη μελέτη της Μ. Μαντίνειας

Ο Θεός έκανε την εξοχή και ο άνθρωπος έκανε τις πόλεις και τις κοινότητες, έγραψε ο Άγγλος ποιητής William Cowper. Για αυτόν ακριβώς το λόγο και η δυναμική επιστήμη της πολεοδομίας είναι απαραίτητη, επειδή ακριβώς η δομή των πόλεων και των οικισμών  δεν χαρακτηρίζεται από την τελειότητα του «θεϊκού αγγίγματος», αλλά σχεδιάζεται και θεμελιώνεται από τον άνθρωπο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτοί που περίμεναν ότι με την ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης της Μικρής Μαντίνειας, ξεκινά η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας εκατοντάδων ιδιοκτητών, οι οποίοι “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα” από το 1994, με την ολοκλήρωση της μελέτης, έπεσαν έξω. Αν αναλογιστούμε τα καθημερινά τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας πολιτών, την ένταση που υπάρχει στο κοινοτικό γραφείο ενημέρωσης, είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος ότι η υλοποίησή της έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Από τις παρατηρήσεις των πολιτών κρατάμε δύο διαπιστώσεις. Η πρώτη ότι “αυτή η μελέτη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ” και η δεύτερη ότι “κάποιοι σχεδίασαν έναν οικισμό με τους πολεοδομικούς κανόνες, κάτι που αποδεικνύει το ανεκπλήρωτο της υλοποίησης”.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό λύνει μερικώς τα προβλήματα και δημιουργεί νέα σε  μεγαλύτερο βαθμό και για το λόγο αυτό προτείνεται να μην αν δεν υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις ριζικές.

“Δεν μπορεί ένα τέτοιο σχέδιο να μας παίρνει οικόπεδα, σπίτια και να «βαφτίζει» όπως θέλει οικοδομικά τετράγωνα, χαράσσοντας δρόμους που θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στους κατοίκους και στις γειτονιές που μέχρι σήμερα βρίσκονται σε ησυχία από άποψη κυκλοφοριακής όχλησης.

Κερδισμένο δε από αυτή την ιστορία, θα είναι το υπουργείο Οικονομικών, αφού θα διαμορφωθούν ανάλογα και οι αντικειμενικές αξίες και στις οικοδομές και στους πρώην αγρούς που θα γίνουν οικόπεδα οικοδομήσιμα”, είναι μερικές από τις ενστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μας είπαν, αν δεν βγει κάποιο αποτέλεσμα με τις ενστάσεις θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός που ούτως ή άλλως θα δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του δήμου Καλαμάτας, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, έχει δοθεί παράταση στην ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με σκοπό την όσο γίνεται πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *