“Τις πατρίδες τις χάνουμε όταν τις λησμονάμε”

“Τις πατρίδες τις χάνουμε όταν τις λησμονάμε” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων, το περασμένο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στην Καλαμάτα, των νέων γραφείων του Συλλόγου Μικρασιατών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

“Ο φετινός χρόνος είναι χρόνος προβληματισμού και θλίψης” συνέχισε ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι με τη συνδρομή και της Περιφέρειας, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διοργανώνονται σημαντικές εκδηλώσεις με αφορμή την θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την γη της Ιωνίας.

Ακόμα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στο μνημείο για την Μικρά Ασία που αναγέρθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Ανάληψης -όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος Καλαμάτας-, όπως και στην επίσκεψη στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα, πριν 12 χρόνια, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος, όπως είπε ο περιφερειάρχης, ευλόγησε τους απογόνους των Μικρασιατών στη Μεσσηνία.

Επίσης, προέβη σε σύντομη εξιστόρηση της ιστορίας της εγκατάστασης των προσφύγων στην δυτική παραλία, στην περιοχή του Κορδία -η οποία, όπως υπενθύμισε, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει με απόφασή του προτείνει να μετονομαστεί σε Νέα Ιωνία-, μην παραλείποντας να αναφερθεί και στην παρουσία εκεί πολυάριθμης κοινότητας Αρμενίων.

Καταλήγοντας, συνέστησε τη συνεργασία μεταξύ των Μικρασιατικών σωματείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τονίζοντας ότι το καθένα από την πλευρά του δημιουργεί πολιτισμό μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις, ενώ συνεχάρη την διοίκηση του συλλόγου για το έργο που παράγει. Στην ίδια εκδήλωση, χαιρέτισε επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, όπως και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ρούλα Μητράκου, ενώ παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Άννα Καλογεροπούλου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του συλλόγου κ.α.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *