Πότε και πώς θα δοθούν οι ενισχύσεις για λιπάσματα και ζωοτροφές

Με βάση τα τιμολόγια αγοράς θα κατανεμηθεί στους δικαιούχους αγρότες η ενίσχυση των 60 εκατoμμυρίων ευρώ για τα λιπάσματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι για την ενίσχυση στα λιπάσματα οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως τη Δευτέρα, ενώ σε ό,τι αφορά την κατανομή της ενίσχυσης των 89 εκατομμυρίων ευρώ για ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους, διευκρίνισε ότι η πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επιδότηση να γίνει συνδυαστικά με βάση το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή σε κρέας ή σε γάλα.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης θεσμικών λύσεων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επιδοτούνται 75.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, που είναι ενισχυμένο στα 230 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ως πρώτη καινοτομία τη δυνατότητα που δίνεται σε αγρότες να επιδοτηθούν για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων.

Έτσι, όπως είπε, θα καταπολεμηθεί, στο βαθμό του δυνατού, το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η μεγάλη κατάτμηση αγροτικής γης. Δηλαδή, με τη συνένωση αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.

Δεύτερη καινοτομία, στο πλαίσιο επίσης του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης του οποίου η πρόσκληση θα δοθεί στη δημοσιότητα το Δεκέμβρη, θα είναι η επιδότηση σε παραγωγούς για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *