Κυριαρχούν οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές στην αγορά των ΗΠΑ

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές στις ΗΠΑ, φέρνοντας την Ελλάδα να κατέχει την μερίδα του λέοντος και να αποτελεί την κύρια χώρα προέλευσης στις αγορές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”, εξήγαγε το πρώτο εξάμηνο του 2022 επιτραπέζιες ελιές αξίας 124,8 εκατ. δολαρίων με μέση τιμή πώλησης τα 2,20 δολάρια/κιλό, καθιστώντας την πρωταγωνίστρια αφήνοντας πίσω την Ισπανία, η οποία εξήγαγε ελιές αξίας 93 εκατ. δολαρίων, την Ιταλία (29,39 εκατ. δολαρίων) και το Μαρόκο (25,47 εκατ. δολαρίων).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης οι εισαγωγές ελιών στις ΗΠΑ κατηγοριοποιούνται με βάση τη διεθνή τυπολογία ταξινόμησης (Harmonized System, HS) σε δυο δασμολογικές κλάσεις την HS 2005.70. Ελιές βρώσιμες μη κατεψυγμένες, παρασκευασμένες ή διατηρημένες με ξίδι ή οξικό οξύ και την HS 0709.92. Ελιές βρώσιμες που προορίζονται για χρήσεις άλλες από την παραγωγή λαδιού (φρέσκιες ή κατεψυγμένες).

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *