Ένας αμερικανός συγγραφέας, ο Ωστιν Μάλεϊ είχε πει: « Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί». Τώρα, που είναι το πετσί και μέχρι που μπορεί να φτάσει το ψαλίδι, αυτό αφορά τις αντοχές των φορολογούμενων… και των προβάτων. Όμως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε μοιάζει πράγματι (όπως κάθε χρόνο) με κούρεμα προβάτων, σύμφωνα μ τη στήλη inside stories του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”.

Αυξήσεις έμμεσων φόρων και το 2023, λοιπόν, επομένως άδικη φορολόγηση για να επιστρέψουν τα χρήματα στη συνέχεια με τη μορφή επιδοτήσεων. Όπως γίνεται και φέτος δηλαδή όπου τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δις ευρώ ήτοι 23,3% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά τα φορολογικά έσοδα είναι περισσότερα κατά 6,4 δις ευρώ, ως αποτέλεσμα προφανώς και των υψηλών τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Αν, λοιπόν, και του χρόνου μιλάμε για αυξημένα φορολογικά έσοδα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού που «τρώει» τα εισοδήματα, και στη συνέχεια βλέπουμε να δίνονται αφειδώς επιδόματα, από τους παραπάνω φόρους που πληρώνουμε, μην απορήσουμε γιατί αισθανόμαστε… πρόβατα στην κουρά.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *