H αλλαγή πολιτικής αποτελεί εθνική αναγκαιότητα
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας διεθνούς ύφεσης, με την Ευρώπη να είναι ο μεγάλος χαμένος των εξελίξεων – το ευρώ κατακρημνίζεται, ο πληθωρισμός εκρήγνυται, οι ανισότητες οξύνονται. Η χώρα μας βρίσκεται αθωράκιστη και ευάλωτη απέναντι στις τεράστιες αυτές προκλήσεις», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στο 9ο Στρατηγικό Συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Επενδύσεις και την Αναπτυξιακή Προοπτική.
«Ο άδικος και αναποτελεσματικός τρόπος καταβολής των ενισχύσεων μέσα στην πανδημία και η εμμονή στην επιδότηση της αισχροκέρδειας μέσα στην ενεργειακή κρίση, πλήττουν βάναυσα την πραγματική οικονομία και θέτουν τα δημόσια οικονομικά σε νέα διακινδύνευση», συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος μιλούν για εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους στα 365 δισ., η τελευταία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν διαθέσιμα για λιγότερο από μήνα, ενώ σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί σε περιορισμό δαπανών για βασικά αγαθά διατροφής. Ταυτόχρονα, η ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνει ότι οι ανισότητες αυξάνονται εκ νέου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
«Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και κοστολογημένο 6 εθνικών προτεραιοτήτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων όπως είναι η στεγαστική κρίση και το δημογραφικό ζήτημα» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι δεσμευτικές, δίκαιες προτάσεις μας για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αποφασιστική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την αλλαγή του πτωχευτικού νόμου» συνοδεύονται από «τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με τη διαμόρφωση δημόσιων εργαλείων σε στρατηγικούς τομείς, όπως το τραπεζικό σύστημα και την ενέργεια.
Δεν είναι ρεαλιστικό είναι να θεωρούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως σήμερα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εποχή μας για μία νέα αρχή στην οικονομία και στην πολιτική» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.