Προβλήματα με την κατασκευή του Γυμνασίου- Λυκείου Μελιγαλά

Αντιπροσωπεία του Συνδυασμού με επικεφαλής τον Γιάννη Αδαμόπουλο, επισκέφθηκε, χθες το Γυμνάσιο και Λύκειο Μελιγαλά όπου γίνονται εργασίες για την κατασκευή τεσσάρων νέων αιθουσών διδασκαλίας, διαμόρφωσή περιβάλλοντος χώρου και ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένου κτιρίου. Τα μέλη της παράταξης ενημερώθηκαν από τους Διευθυντές των σχολείων καθώς και από μαθητές για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, αλλά και για τη λειτουργία των σχολείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, “η ανάγκη δημιουργίας τεσσάρων νέων αιθουσών διδασκαλίας και νέων χώρων υγιεινής είναι αδιαμφισβήτητη. Είχε εκπονηθεί άλλωστε και σχετική μελέτη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή καλώς αναγνώρισε την ανάγκη αυτή, εμπλούτισε την υφιστάμενη μελέτη με «διαμόρφωση προαύλιου χώρου και ενεργειακή αναβάθμιση» και την προώθησε προς χρηματοδότηση στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., το φορέα δηλαδή που είναι υπεύθυνος για τα δημόσια κτήρια στη χώρα.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Μάιο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και του αναδόχου εργολάβου. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου, σύμφωνα με τη σύμβαση, ορίστηκε σε 250 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2022.

Το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού του έργου από την πλευρά της Δημοτικής αρχής, η οποία είναι και αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Δεν υπήρξε η απαραίτητη παρέμβαση από το Δήμο για την τμηματική ολοκλήρωση του έργου με εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων: Οι νέες αίθουσες και τουαλέτες μπορούν να γίνουν ενώ το σχολείο λειτουργεί. Το παρόν έργο περιπλέκεται εφόσον η ενεργειακή αναβάθμιση δε μπορεί να γίνει όταν το σχολείο λειτουργεί.

‘Όπως διαπιστώθηκε κατά την επίσκεψη, σε ολόκληρο το συγκρότημα τα παράθυρα που τοποθετήθηκαν πρόχειρα δεν έχουν ακόμα τζάμια στο επάνω μέρος και περιμετρικά υπάρχουν σε όλα τρύπες και κενά  από την απομάκρυνση των παλαιών. Το Λύκειο λειτουργεί από τη Δευτέρα ενώ γίνονται εργασίες εντός του κτηρίου (στο βόρειο τοίχο κτίζεται ένα μέρος που έχει γκρεμιστεί).

 Το Γυμνάσιο δε λειτούργησε καμία μέρα μέχρι σήμερα, και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των αιθουσών από τα μπάζα και τις σκόνες που υπήρχαν λόγω της αποξήλωσης των παλαιών κουφωμάτων.

Η κατασκευή των νέων αιθουσών που γίνεται παράλληλα προχωρά ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων αλλά ο βασικός προβληματισμός μας αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση που γίνεται στο υφιστάμενο κτίριο γιατί δε μπορεί να ολοκληρωθεί στο συμβατικό χρόνο του έργου (έως το τέλος του 2022) ενώ τα σχολεία θα λειτουργούν.  Δε μπορεί να γίνει αντικατάσταση ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων ή σοβατίσματα όταν γίνεται μάθημα. Τέλος, το προαύλιο χρειάζεται άμεση παρέμβαση γιατί στο μεγαλύτερο μέρος είναι απλά χώμα που με τις βροχές θα γίνει λάσπη”.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *