Εκδήλωση μνήμης με την παρέλευση 36 ετών από τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, στη 1 το μεσημέρι, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος. Τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ενώ ακολούθως ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μιλώντας για τα τραγικά γεγονότα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας έκανε ιστορική αναδρομή των γεγονότων του ’86, τόνισε ότι ο Δήμος προσπαθεί να θωρακιστεί απέναντι στις φυσικές καταστροφές με έργα υποδομής αλλά και μηχανισμούς αντιμετώπισης, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η χώρα μας είναι σεισμογενής.

Μετά την τελετή ο Δήμαρχος προσέφερε την εικόνα της Πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας της Υπαπαντής, στην οικογένεια του Θόδωρου Αθανασόπουλου, που, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, «έζησε τη φρίκη του σεισμού όταν η μικρή του η κόρη, μόλις δέκα ημερών, έμεινε στα χαλάσματα για πάρα πολλές ώρες. Όταν οι πυροσβέστες μας την έβγαλαν από τα συντρίμμια, όλη η πόλη ένοιωσε ελπίδα και χαρά».    

Παραλαμβάνοντας την εικόνα ο κ. Αθανασόπουλος είπε: « Θα σας πω κάτι που το έχω μέσα μου 36 χρόνια: η πόλη μας τότε ήταν μια κοπέλα που ετοιμάστηκε να πάει στο γάμο της. Πήγε στον καθρέπτη, κοιτάχτηκε, έριξε την τελευταία ματιά και ήταν νεκρή. Αυτή ήταν η πόλη μας τότε. Τώρα, η πόλη μας είναι ζωντανή, περπατάει και εξελίσσεται».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *