Αναγκαίο έργο, αλλά παραμένουν οι… αστερίσκοι

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τους Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, Χριστίνα Λυκουριά και Βασίλη Διαμαντόπουλο, αντίστοιχα, συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη, προχθές, με αντικείμενο συζήτησης τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας.

Στη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης, συμμετείχαν επίσης, αντιπεριφερειάρχες, υπηρεσιακά στελέχη και παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπρόσωποι φορέων καθώς και οι μελετητές του εν λόγω έργου.

Υπήρξε ενημέρωση για το φυσικό αντικείμενο του έργου, κατατέθηκαν ερωτήσεις στις οποίες οι μελετητές απάντησαν και εκφράστηκαν προβληματισμοί, όχι ως προς την αναγκαιότητα του έργου αλλά ως προς τμήμα των παρεμβάσεων που προβλέπονται, κυρίως στον κεντρικό τομέα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας τοποθετήθηκε τονίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου και έθεσε θέματα που έχουν επισημανθεί τόσο στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας όσο και σε παλαιότερες συσκέψεις και διαπαραταξιακές συναντήσεις. Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος ζήτησε και πάλι από τους μελετητές να διερευνηθεί – εξεταστεί η δυνατότητα παρεμβάσεων στο τμήμα του Νέδοντα, από την οδό 23ης Μαρτίου έως την οδό Κιλκίς, δίχως να υπάρξει η προβλεπόμενη από τη μελέτη καθαίρεση της υφιστάμενης κάλυψης και μετέπειτα αποκατάστασής της, χωρίς αυτό να θέτει το έργο υπό αμφισβήτηση. «Το βασικό είναι να γίνει το έργο και να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας», τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Σημειώνεται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας αναμένεται να εισαχθεί ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει τη σχετική γνωμοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος επισήμανε ότι “εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Περιφέρεια θα καταψηφίσει το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Όλοι έχουμε προβληματισμούς και παρατηρήσεις και όλοι θα τις υποστηρίξουμε τις παρατηρήσεις όμως να έχουμε συγκεκριμένη θέση. Να λέμε ναι στο αντιπλημμυρικό, με σαφήνεια, αλλά να επανεξεταστεί εάν μπορούμε να αποφύγουμε το γκρέμισμα του συγκεκριμένου τμήματος (του Νέδοντα από την 23ης Μαρτίου μέχρι την Κιλκίς), αν μπορούμε, να ξαναμελετηθούν οι ροές, να ξαναγίνει ο έλεγχος, να τα κάνουμε όλα αυτά αλλά όχι να λέμε ένα στείρο όχι, μια στείρα άρνηση”.

Υπενθυμίζουμε ότι προβληματισμένος εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας. Δεν δημοσιοποίησε ωστόσο τη θέση του, δηλαδή αν συμφωνεί ή διαφωνεί με το έργο και ιδίως με την εκβάθυνση, τη διαπλάτυνση και το ξήλωμα τμήματος της καλυμμένης επιφάνειας του Νέδοντα.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *