Με την…ωδή στην ομορφιά και την αναζήτησή της προχωρά η Καλαμάτα…
Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Νικόλα Γιατρομανωλάκη (οι οποίοι αποχώρησαν για άγνωστο λόγο πριν την έναρξη της παράστασης), βουλευτών του Νομού, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και αυτοδιοικητικών έκανε πρεμιέρα, στις 9.00 μ.μ, στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που έχει γενικό τίτλο «Ωδή στην Ομορφιά». Πρωταγωνιστές ήταν η βέλγικη ομάδα PEEPING TOM, η οποία ενθουσίασε το κοινό.
Λίγες ώρες πριν, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε το Φεστιβάλ «πολύ σημαντικό θεσμό» που εφέτος συμπληρώνει 28 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. Ο κ. Βασιλόπουλος υπογράμμισε ότι ο θεσμός άντεξε και στα δύο χρόνια της πανδημίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Κληθήκαμε το 2020, εν μέσω πανδημίας, να πραγματοποιήσουμε ένα Φεστιβάλ. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Το ίδιο και το 2021. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, το Φεστιβάλ παρουσιάζεται περισσότερο δυνατό, περισσότερο έτοιμο να συγκινήσει όλο τον κόσμο. Ένα Φεστιβάλ με ένα πρόγραμμα πραγματικά αντάξιο του θεσμού, με παγκόσμιες πρεμιέρες, συνεργασίες, με κορυφαίες ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο «για την αμέριστη υποστήριξή του και την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλο αυτόν τον καιρό», καθώς επίσης και τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της “Φάρις”. Καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ και στην κυρία Καπετανέα που «την εμπιστευόμαστε και τη στηρίζουμε» ευχήθηκε και ο Πρόεδρος της “Φάρις”, Παντελής Δρούγας.
Η χθεσινή, μεγάλη πρεμιέρα έγινε με την δίωρη παράσταση “TRIPTYCH”, της βέλγικης ομάδας PEEPING TOM, ενώ, η «μικρή πρεμιέρα» του Φεστιβάλ έγινε στις 19.30’, στην Εναλλακτική Σκηνή, με την παράσταση του Ιταλού Piergiorgio Milano “White Out” – κατάκτηση του μάταιου».
Η φετινή διοργάνωση διαθέτει πολύ πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 26 παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ελληνικές ομάδες, 2 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις και εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, εργαστήριο χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.