«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στερεί τώρα και

το εργατικό δυναμικό από την οικονομία»

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, με ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε ο τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης και συνυπέγραψαν ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση», όπως σημειώνεται, «από 1η Ιουλίου 2022 καταργείται το άρθρο 58 του ν. 4384/2016 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε και που επέτρεψε την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.

Όλη η προσπάθεια για τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, για τη δίκαιη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας στην αγροτική οικονομία και, τέλος, για την αύξηση των εισροών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αυτή τη διάταξη της Ν.Δ. πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων.

Πρακτικά, λοιπόν, από 1 Ιουλίου όλοι οι παράτυπα διαμένοντες εργάτες δε θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα, αλλά θα αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς παρανομίας, αδήλωτης εργασίας, εγκλωβισμένοι στην παραοικονομία και σε συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι δε εργοδότες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις και βαρύτατες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που τους απασχολούν.

Ο Έλληνας παραγωγός είναι πλέον αντιμέτωπος με δύο μεγάλες πληγές. Όχι μόνον αγοράζει την ενέργεια, αλλά και όλα τα εφόδια για την παραγωγή του στις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, αδυνατεί να βρει εργάτες για να απασχοληθούν στις καλλιέργειες.

Η αδυναμία καλλιέργειας και συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής, η αναπόφευκτη μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, το πλήγμα στο εξαγωγικό μας εμπόριο, έχουν πλέον την υπογραφή της κυβέρνησης της Ν.Δ.».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *