Aν κάτι έγινε εμφανές από τη χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την πρόσφατη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Νίσυρο, είναι η απόσταση που θέτει το μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του νυν και του πρώην πρωθυπουργού. Μόνος του ο Γιάννης Οικονόμου ουσιαστικά εμφάνισε τον κ. Σαμαρά ως εκτός γραμμής. Τι είπε;
Δέχτηκε ερώτημα που έλεγε ότι ο κ. Σαμαράς «άφησε σαφέστατες αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης. Ουσιαστικά υπονόησε ότι η σημερινή κυβέρνηση εγκατέλειψε τη στρατηγική της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο και ότι πρέπει να επιστρέψει σε αυτή», καθώς επίσης ότι «άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας και τάχθηκε κατά οποιουδήποτε διαλόγου της Ευρώπης με την Τουρκία για το ενεργειακό».
Και τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ότι «είναι γνωστές αυτές οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Σαμαρά». Άρα, ότι οι θέσεις και οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται σε άλλη γραμμή από την κυβέρνηση. Και σε σχέση με την παλιότερη επιλογή της κυβέρνησης να παγώσει το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο κ. Οικονόμου είπε πως «πολύ πρόσφατα υπήρχαν και συναντήσεις, αλλά και ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά στην επικαιροποίηση και την επανέναρξη των διαδικασιών για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας».
Ευθείες βολές
Για το θέμα αυτό, οι ευθείες βολές του Αντ. Σαμαρά προς την κυβέρνηση ήταν στο συνέδριο της Ν.Δ. (8.5.2022), κατά την ανοιχτή σύγκρουσή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Τότε ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αργήσαμε κι εμείς να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα. Ήταν λάθος μας που το αργήσαμε… Και ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι “δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών”, γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια…
»Τι “μήνυμα” δώσαμε στις εταιρείες, που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται! Πριν από λίγες μέρες, βέβαια –και πολύ σωστά– ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το αντίθετο: ότι θα επιταχυνθούν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά οι εταιρείες δείχνουν ήδη απρόθυμες. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί».
Στο συνέδριο ο κ. Σαμαράς είχε ασκήσει και έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για την πολιτική του επιλογή της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την οποία είχε χαρακτηρίσει «λάθος», λέγοντας ότι «διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ώς το 2024. Την ώρα που, για παράδειγμα, η ίδια η Γερμανία θα διατηρήσει παρόμοια εργοστάσια ώς το 2035…».
Στο χθεσινό φύλλο της «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε ότι κατά την ομιλία του στη Νίσυρο ο Αντ. Σαμαράς, αν και μίλησε για τα ενεργειακά, δεν έκανε αναφορά στο θέμα του λιγνίτη, και θέταμε ερωτήματα.
Ωστόσο πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν χθες ότι η ομιλία αυτή στη Νίσυρο για τη «Βιωσιμότητα» ήταν συμπληρωματική των παλιότερων τοποθετήσεών του και μας διαβεβαίωναν ότι δεν ξέχασε τον λιγνίτη, ούτε και τις ήδη διατυπωμένες θέσεις του για το θέμα αυτό, οι οποίες ισχύουν στο ακέραιο. Επομένως –συμπεραίνουμε εμείς– ισχύει και το σχετικό «καρφί» του στον πρωθυπουργό, κατά την ανοιχτή σύγκρουσή τους στο «γαλάζιο» συνέδριο.