Καμία από τις μεγάλες πυρκαγιές δεν οφείλεται σε παραλείψεις δήμων  

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, με δημόσια τοποθέτηση του, θέτει τα όρια στη κριτική που ασκείται προς τις δημοτικές αρχές σχετικά με τις ευθύνες που έχουν σε περιπτώσεις πυρκαγιών και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως κανείς δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί αναίτια τους δήμους.

Όπως σημείωσε: «Επειδή πάει να στηθεί πολύ νωρίς φέτος ένα blame game για τις πυρκαγιές, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να απαντήσουμε καταρχάς σε ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε φορά τους πολίτες: Ποιες είναι πραγματικά οι αρμοδιότητες των Δήμων στο συγκεκριμένο ζήτημα; Γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως θα μας αποδοθούν ευθύνες για πράγματα που είναι εκτός αρμοδιοτήτων μας…».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στις αρμοδιότητες και ευθύνες των δήμων, ενώ ξεκαθάρισε σε ποιες περιπτώσεις δεν έχει καμία ευθύνη η τοπική αυτοδιοίκηση.

«Να ξεκαθαρίσουμε πως οι Δήμοι δεν έχουν την ευθύνη καθαρισμού των δασών, δεν είναι υπεύθυνοι για τη διάνοιξη των δασικών δρόμων και τον καθαρισμό των εκτός σχεδίου εκτάσεων, δεν έχουν την ευθύνη κοπής των δέντρων κάτω από γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Για όλα τα παραπάνω, ξεκάθαρα δεν έχουμε ευθύνη κι αρμοδιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε πως «οι Δήμοι έχουν ευθύνη κι αρμοδιότητα για τις δικές τους εκτάσεις, τους κοινόχρηστους χώρους, κάποια (όχι όλα) περιαστικά πάρκα και άλση, καθώς και την ευθύνη να κινηθούν οι διαδικασίες για να καθαριστούν ιδιωτικά οικόπεδα εντός σχεδίου. Αυτά και μόνο. Αν φυσικά έχουν τους πόρους και το προσωπικό να συνεισφέρουν σε περισσότερα, κατόπιν συνεννόησης, φυσικά και (θα) το κάνουν. Καλά έως εδώ;», όπως είπε.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *