Ράλι…στην αμόλυβδη και στο ντίζελ από τις αρχές του πολέμου

Ποτέ άλλοτε τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια ο χαρακτηρισμός «μαύρος χρυσός» δεν ήταν τόσο ταιριαστός για το πετρέλαιο –κι όλα τα υγρά καύσιμα που είναι παράγωγά του- όσο σήμερα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές, με αποτέλεσμα οι οδηγοί που θέλουν να φουλάρουν τα οχήματά τους με αμόλυβδη ή ντίζελ κίνησης να βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον καθημερινό πίνακα του παρατηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, χθες, στη Μεσσηνία η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν 2,187 ευρώ το λίτρο, η αμόλυβδη 100 οκτανίων, 2,342 ευρώ το λίτρο, το ντίζελ κίνησης 1,918 και το υγραέριο κίνησης1,141.

Οι ίδιες τιμές ισχύουν και πανελλαδικά. Ειδικότερα,  τα 2,18 ευρώ έφτασε η απλή αμόλυβδη και του ντίζελ 1,91 ευρώ το λίτρο, πλήττοντας καίρια νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τεράστιες ανατιμήσεις σε ευρύ φάσμα προϊόντων, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα.

 Αιτία το ράλι του αργού πετρελαίου και η μεγάλη ενεργειακή ανασφάλεια λόγω της κόντρας της Ευρώπης με τη Ρωσία που είναι βασικός παραγωγός σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που έχουν οδηγήσει τις τιμές του αργού πάνω από τα 106 δολάρια το βαρέλι.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *