Ας αφήσουμε τις υποσχέσεις με… πήλινα πόδια και ας δούμε την πραγματικότητα
Να… προσγειωθεί στην πραγματικότητα καλεί η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας “Καλαμάτα Μπροστά” τη Δημοτική Αρχή.
Με αφορμή την ένταξη της Καλαμάτας στις “100 ουδέτερες κλιματικά και έξυπνες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αλλά και την αδελφοποίηση με την πόλη Lowell των ΗΠΑ, η δημοτική παράταξη, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ζητά από τη Δημοτική Αρχή να παράξει άμεσα έργο, αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και του Δήμου, αφήνοντας στην άκρη άγνωστες ακόμα προοπτικές που δημιουργούν τόσο η ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα όσο και η τελευταία αδελφοποίηση.
Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης έχει ως εξής: “Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθούμε το επικοινωνιακό σώου της Δημοτικής Αρχής, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα της καθημερινότητας. Ενώ σημεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε ένα εγκαταλειμμένο εργοτάξιο, ενώ δίνονται με αδιαφανείς αναθέσεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για μελέτες για τις οποίες οι μελετητές ζητούν συγγνώμη, η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο πανηγυρίζει κάποιες κινήσεις με πιθανά οφέλη, αλλά εξαντλεί και στον υπερθετικό βαθμό διθυράμβους.
Έτσι η ανακοίνωση ότι η πόλη μας συμπεριελήφθη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις «100 ουδέτερες κλιματικά πόλεις της Ε.Ε» έγινε δεκτή με θριαμβευτικές κραυγές, τύπου «Νενικήκαμεν», «Η Καλαμάτα οδηγεί τις εξελίξεις», για να κορυφωθεί η ανέξοδη υποσχεσιολογία, ότι ο κάθε πολίτης του Δήμου μας, θα ωφεληθεί περίπου ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ!
Προφανώς ο κ. δήμαρχος πριν από αυτή την… κορώνα δεν έκανε μια απλή αριθμητική πράξη. Τα σίγουρα χρήματα και αυτά πριν από τις, δυστυχώς, άσχημες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, για τα έτη 2022-2023, είναι για όλες τις πόλεις 360 εκατομμύρια. Ακόμα και ανά πόλη, χωρίς πληθυσμιακά κριτήρια, να τα κατανείμουμε, στην πόλη μας αναλογούν περίπου 3,6 εκατομμύρια ή… 65 ευρώ ανά κάτοικο.
Αντίθετα, η παράταξή μας και οι αντιπολιτεύσεις γενικά, εξέδωσαν πολύ ψύχραιμες και υπεύθυνες ανακοινώσεις, που καλούσαν σε συστράτευση για να μη χαθεί η ευκαιρία, επισημαίνοντας το κοπιώδες έργο που απαιτείται από όλους για να υπάρξουν οφέλη.
Σχετικά με την αδελφοποίηση με το Λόουελ, ακούστηκαν διθυραμβικά σχόλια για τα όσα συνέβησαν, λες και υπήρχε περίπτωση να μην προσφέρουν οι ομογενείς στην αποστολή του Δήμου ζεστή φιλοξενία.
Ρωτάμε, όμως, τη Δημοτική Αρχή και τον αντιδήμαρχο που επεσκέφθη τη Σιάν μια ή δυο φορές, ποια τα αποτελέσματα των τότε διθυραμβικών σχολίων; Με τις ΗΠΑ και την ομογένεια υπάρχουν ούτως ή άλλως κάποιοι δεσμοί, ενώ με τη μεγάλη αναδυόμενη δύναμη ήταν πράγματι μια χρυσή ευκαιρία. Που, δυστυχώς, φαίνεται ότι έχει χαθεί! Να μη μιλήσουμε, βέβαια, για αδελφοποιήσεις με πόλεις της Βορείου Αφρικής, που ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Ελπίζουμε τουλάχιστον, η «αδελφή» Νίσυρος να συνεχίζει να παίρνει λάδι για τα καντήλια του νησιού, όπως είχε υποσχεθεί ο τέως δήμαρχος.
Κάνουμε έκκληση στη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με παραγωγή έργου και να σταματήσει να επενδύει σε προοπτικές που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί”.