Προχωρούν τα τοπικά σχέδια και στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, υπομονή για αντιπλημμυρικά Καλαμάτας

Το δελτίο Τύπου του κ. Λαμπρόπουλου έχει ως εξής:  “Σε συνάντηση που είχα, χθες (σ.σ. προχθές) 5/5/2022, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά, με ενημέρωσε για το νέο κύκλο Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων της χώρας, καθώς και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των μελετών που αφορούν στα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα: Ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος -από τους συνολικά τέσσερις – του εμβληματικού Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 401,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ταγαράς υπέγραψε προχθές απόφαση, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία για την κατάρτιση και έγκριση εκπόνησης 76 μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο Δήμος Μεσσήνης (Δ.Ε Βουφράδων, Αριστομένους, Ιθώμης, Τρικόρφου, Ανδρούσας). Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκπόνηση των μελετών θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Δήμου Πύλου-Νέστορος (Δ.Ε Χιλιοχωρίων, Παπαφλέσσα, Μεθώνης).

Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθέτησης ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

-Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος πληρότητας του φακέλου και αναμένονται οι γνωμοδοτήσεις από τους συναρμόδιους φορείς, που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Υδάτων Πελοποννήσου.

Οι γνωμοδοτήσεις, που θα σταλούν, θα αξιολογηθούν τάχιστα από τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν η Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Ευχαρίστησα τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά για το ενδιαφέρον του, τη βαθιά γνώση των θεμάτων, το σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που επιτελεί στο υπουργείο του και την εξαίρετη συνεργασία μας».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *