Ενημέρωση για σημαντικά έργα της ΔΕΥΑ Καλαμάτας παρείχε σήμερα, Πέμπτη 7 Απριλίου 2022, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Θανάσης Βασιλόπουλος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε σε σπουδαία έργα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ΔΕΥΑΚ καθώς και σε προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Έχουμε και άλλη φορά τονίσει ότι, η ΔΕΥΑ Καλαμάτας λόγω της ικανότητας και της εμπειρίας που τη διακρίνει, πρέπει και μπορεί να σύρει το άρμα της ανάπτυξης για την περιοχή μας. Μια ΔΕΥΑ που υλοποιεί ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων, με προβλήματα, προφανώς, λόγω των ανατιμήσεων στα έργα, αλλά, όπως  πάντα, συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ας μην ξεχνάμε, ότι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας έχει υποβάλει προτάσεις, διεκδικεί χρηματοδοτήσεις από προγράμματα και έχει λάβει ήδη αποφάσεις ένταξης.

Η δεξαμενή στον Άη Γιάννη Καρβούνη 8.500 μ3 που έρχεται να λύσει το θέμα της υδροδότησης της πόλης μας, προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ, η οποία θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Δύο ακόμη μεγάλα έργα των οποίων ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας: Αναφέρομαι στο έργο της Εξοικονόμησης Ενέργειας για τον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, προϋπολογισμού 2.278.000 ευρώ συν ΦΠΑ και το έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας 2 MW, προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ. Αναμένουμε βέβαια και εγκρίσεις από άλλα προγράμματα πολύ σημαντικά.

Επίσης, πριν από δύο ημέρες υποβάλλαμε δύο σημαντικές προτάσεις, ύψους 11.000.000 ευρώ  στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας λοιπόν διεκδικεί χρηματοδότηση και από εκεί.

Η πρώτη αφορά την επέκταση του Δικτύου Ακαθάρτων Άριος – Άμμου – Μικρομάνης, ένα δίκτυο 27 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ συν το ΦΠΑ, και η δεύτερη πρόταση, αφορά το Βιολογικό Καθαρισμό και τη διαχείριση της λυματολάσπης, ύψους 6.500.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Θα δημιουργηθούν “θερμοκήπια”, δηλαδή ξηραντήρες, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καθημερινά τη λυματολάσπη που παράγεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εδαφοβελτιωτικό, ακόμη και για την καύση και παραγωγή ενέργειας.

Αντιλαμβάνεσθε ότι, με αυτά τα έργα σε συνάρτηση και με τα δύο που ανέφερα πριν, ο  Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας αλλάζει τελείως πρόσημο, αλλάζει τελείως η εικόνα και η λειτουργία του, και γίνεται σύγχρονος, Βιολογικός – πρότυπος για όλη τη χώρα».

Ο Δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος ενέργειας και τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ ανέφερε: «Όχι μόνο οι ΔΕΥΑ αλλά και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της αύξησης του κόστους ενέργειας. Στην έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από την ΚΕΔΕ, όλοι οι Δήμαρχοι με τον Υπουργό είπαμε ότι αν δεν υπάρξει μια γενναία επιδότηση στη μεγαβατώρα, 200 ευρώ ανά μία (1) MW, σε όλες τις ΔΕΥΑ και τους Συνδέσμους, έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνουν όρθιες. Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας αντέχει, ο Σύνδεσμος Ύδρευσης δεν αντέχει και η επιδότηση ακόμη δεν έχει έλθει. Ελπίζουμε να φτάσει σύντομα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε ζητήματα βιωσιμότητας».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *