Λαμπρός ήταν ο σημερινός εορτασμός της απελεύθερης της Καλαμάτας όπου φέτος συμπληρώθηκαν 201 χρόνια. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των μαθητών καθώς και των οπλαρχηγών.

Είχε προηγηθεί η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας ενώ αρκετός ήταν ο κόσμος που έφθασε να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Παρούσα στις φετινές εκδηλώσεις ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε για την απελευθέρωση της Καλαμάτας: «Η κατάληψη της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821 και η άνευ όρων παράδοσή της στους εξεγερμένους Έλληνες αποτελεί μια μοναδική στιγμή της Ελληνική εθνεγερσίας.

Από εδώ έπνευσε ο άνεμος της ελευθερίας, διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα και σάρωσε την Οθωμανική τυραννία.

Το μαχητικό πνεύμα, το φλογερά ιδανικά των ηρωικών αγωνιστών της επανάστασης εξακολουθούν να μας εμπνέουν ακόμη και σήμερα, στους δύσκολους αυτούς καιρούς, στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.»

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του δήμου Καλαμάτας, χθες, την ημέρα που η πόλη απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό, δεν ολοκληρώθηκαν με όλα όσα διαδραματίστηκαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με τη δοξολογία και τις εκδηλώσεις αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τιμήθηκε με τον τίτλο της επίτιμης δημότη της πόλεως. Κι όλα αυτά, ως ένδειξη βαθύτατης τιμής, αγάπης και εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό Της από το σύνολο των δημοτών της Καλαμάτας και επιπλέον ως αναγνώριση της προσφοράς της στους Θεσμούς και το Δημόσιο Βίο της Πατρίδος μας.

Κατά την τελετή που έλαβε χώρα, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιδόθηκε το κλειδί της πόλης, η διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *