Αγρότες: Με τα τρακτέρ μπροστά και με το κόστος παραγωγής να τους “πνίγει”

Με τα τρακτέρ τους θα βρεθούν αύριο στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Τα δε ξημερώματα θα ξεκινήσει η κάθοδος στην Αθήνα. Ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία, που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή των αγροτών στη συγκέντρωση που έχει οριστεί στη 1.00 μ.μ. στην πλατεία Βάθης.

Τρακτέρ θα ξεκινήσουν από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, από την Αμφίκλεια και την Αταλάντη Φθιώτιδας, από τη Βοιωτία, τα οποία θα κατευθυνθούν οργανωμένα μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, αλλά και από τη Μεσσηνία, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού.

Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσαν,  “είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα αγώνα, είναι ώρα να δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας διεκδικώντας το αυτονόητο. Πριν από λίγες ημέρες φύγαμε από τα μπλόκα με κάποιες κατακτήσεις, αλλά χωρίς την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας.

Ήδη βλέπουμε τις επιπτώσεις του πολέμου, καθώς βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από ό,τι ήμασταν στην περίοδο των μπλόκων. Γνωρίζουμε ότι όλους μας απασχολεί το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε, αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε εμείς σε αυτό το κόστος. Όχι δεν μπορούμε και επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά μας. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή και θα το καταλάβει με το δυναμικό συλλαλητήριο στην Αθήνα”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα υπάρξουν αναχωρήσεις λεωφορείων, στις 8.00 π.μ. από Χανδρινού και στις 8.30 π.μ. από Δημαρχείο Μεσσήνης.

Τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο έχουν ήδη ανακοινώσει και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Οι βασικοί άξονες των αιτημάτων των αγροτών είναι οι εξής: Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *