οφειλών προς Δήμους

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Καθημερινής”,  δρομολογούν μια σημαντική πρωτοβουλία που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις οικονομικές υποθέσεις της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για τη σύσταση μιας κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) –που είναι ο θεσμικός εκπρόσωπος των ΟΤΑ α΄ βαθμού–, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό αντικείμενο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους Δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των Δήμων από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα προηγούμενα έτη ανέρχονται περίπου σε 3 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα υπολογιστούν και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, οι απαιτήσεις αυξάνονται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ ο βαθμός εισπραξιμότητας αυτών των εσόδων είναι εξαιρετικά χαμηλός και έχει υποχωρήσει από το 5,3% το 2018 στο 4,6% το 2021.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *