Ζητούν “ομπρέλα” προστασίας οι δήμοι της Μεσσηνίας

Η οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ, η ενεργειακή κρίση, η κατακόρυφη αύξηση στο κόστος υλοποίησης των έργων, αποτελούν -μεταξύ άλλων- σημεία έντονου προβληματισμού για τους αυτοδιοικητικούς όλης της χώρας.

Κατά τη διάρκεια, της χθεσινής συνεδρίασης, του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε ότι αν οι ΟΤΑ δεν λάβουν την απαιτούμενη στήριξη από το Κράτος, τότε θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες μέσω των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων και της ΚΕΔΕ.

Συγκεκριμένα για το θέμα, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία σε όλους τους αυτοδιοικητικούς για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα οικονομικά και τη διαχείριση των κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και εμείς οι Δήμοι από την πλευρά μας.

Λοιπόν, είχαμε την οικονομική κρίση, ακολούθησε η υγειονομική που εκ των πραγμάτων δημιούργησε νέα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας και πλέον έχουμε και την ενεργειακή κρίση με ότι συνεπακόλουθα αυτή έχει. Και το λέω αυτό καθώς οι αυξήσεις ήδη είναι μεγάλες, το οικονομικό κόστος αν δεν υπάρξουν μέτρα θα είναι δυσβάστακτο για τους ΟΤΑ σε όλη τη χώρα.

Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ζητήματα κρίσιμα σε σχέση με τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία τόσο των Δήμων όσο και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και ειδικά των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων Ύδρευσης που σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος ως προς το ενεργειακό.

Και φυσικά εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα που κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα λόγω της αύξησης των υλικών. Αυξήσεις που ακόμα και με την αναθεώρηση που έχει υπάρξει, δεν καλύπτονται τα κόστη.

 Είναι ένα ζήτημα κρίσιμο, προφανώς αφορά και την Καλαμάτα, όπως και τον κάθε Δήμο και ειδικά για έργα που τα υλικά τους έχουν εκτοξευτεί δύο και τρεις φορές επάνω από τις τιμές που ίσχυαν όταν τα έργα αυτά προκηρύχθηκαν. Επαναλαμβάνω, ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν τους Δήμους.

Να πω, βέβαια, ότι ήδη ως Δήμοι, είτε μέσω ΠΕΔ, είτε μέσω ΚΕΔΕ πιέζουμε ώστε να υπάρξει μέριμνα κεντρικά. Άλλωστε στις 18 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Δημάρχων της χώρας προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα αυτά τα θέματα.

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η αναγκαιότητα για αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και το Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.. Είναι θέματα που μας απασχολούν και πιέζουμε προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *