Ο Κώστας Βραχνός υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας

Υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας είναι ο καλαματιανός Κώστας Βραχνός με τη συλλογή του “Βλαδιβοστόκ”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Νεφέλη”. Οι βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2021 ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού.
Αποκαλύπτοντας ο ίδιος πτυχές της ιστορίας του έγραψε στο για το “ελc”: “Το Βλαδιβοστόκ είναι το πέμπτο μου βιβλίο. Έχουν προηγηθεί οι δίγλωσσες ποιητικές συλλογές Η πείνα του μάγειρα (2008) και Πάνω απ’ το υπέδαφος (2014), το δοκίμιο Το μυστήριο ως πρόβλημα (2010) και η συλλογή ευτράπελων ιστοριών Πρώτα ο Θεός (2017). Καθότι δεν είμαι, ούτε αισθάνομαι συγγραφέας, διεκδικώ με φυσικότητα το δικαίωμά μου να παίζω με όποιο παιχνίδι επιθυμώ. Θέλω να πω, δεν υπεραμύνομαι καμίας ιδιότητας πέραν εκείνης του ανθρώπινου όντος, το οποίο επείγεται να βγάλει από μέσα του κάτι που θεωρεί ενδιαφέρον και να το προσφέρει στους συνανθρώπους του ως τέτοιο.
Εξάλλου, ο καθένας ό,τι έχει στο μποστάνι του προσφέρει στους φίλους του και αυτό πουλάει στη λαϊκή. Τώρα, αν παίζω εν ου παικτοίς, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο… Το μόνο σίγουρο είναι ότι η όλη δημιουργική διαδικασία διαπνέεται από ατόφια χαρά. Και ότι στοχεύει στη χαρά του αναγνώστη. Μόνο που, στην περίπτωσή μου, αυτό το ευφρόσυνο αίσθημα επιδιώκεται διαμέσου στοιχείων τα οποία δεν χαρακτηρίζονται από θετικότητα. Αναφέρομαι στα αμιγώς τραγικά θεμέλια του κωμικού.
Ο τίτλος Βλαδιβοστόκ σχετίζεται με το τελευταίο από τα 34 κείμενα του βιβλίου, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- τρόπον τινά αποτελεί την πεμπτουσία όσων θέλω να πω. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια παραληρηματική αφήγηση ενός ταξιδιού, όχι όμως μέχρι το Βλαδιβοστόκ, αλλά μέχρι τον νευρικό κλονισμό του πρωταγωνιστή καθώς και του αναγνώστη. Θα το χαρακτήριζα ως παρωδία του ταξιδιωτικού είδους. Θέλησα με όλη αυτή την εξουθενωτική εμπειρία να περιγράψω το χρονικό της ατομικής πανωλεθρίας, στην οποία μπορεί να οδηγήσει η υπερβολική προετοιμασία και απαίτηση καλοπέρασης…”

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *