Τα χρήματα που δίνει το κράτος στους Δήμους είναι ελάχιστα μπροστά στις δαπάνες που κάνουν και τις ανάγκες που υπάρχουν για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων. Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, που ζητά φυσικά έξτρα χρηματοδότηση.
Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου σημειώνει ότι την περίοδο από το 2012 μέχρι το 2021 το κράτος διέθεσε στους Δήμους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων 2.895.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι μόνο το 2021 δαπάντησαν για τον ίδιο σκοπό 22.600.000 ευρώ…
Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου σε παρέμβασή του, με αφορμή βέβαια την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν αδέσποτα ζώα στα κυνοκομεία του Δήμου Σπάρτης, σημειώνει: “Το ζήτημα της διαχείρισης και φιλοξενίας των ζώων συντροφιάς επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Δήμων με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Από τα χρήματα αυτά, το Κεντρικό Κράτος επιστρέφει πολύ μικρό ποσοστό στους Δήμους, με αποτέλεσμα να στερούμαστε πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαμε να διαθέσουμε για την εκτέλεση έργων απαραίτητων, για τις πόλεις μας και τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών ή την ευζωία των τετράποδων φίλων μας.
Από τα απολογιστικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των υπηρεσιών της ΚΕΔΕ από τους Δήμους της χώρας, προκύπτει πως οι Δήμοι κατέβαλαν το 2021 το ποσό των 22.600.000 ευρώ για δημιουργία και λειτουργία δημοτικών καταφυγίων και σημείων σίτισης, κόστος τροφών, ιατρικά έξοδα, ενίσχυση φιλοζωικών σωματείων, κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
Την ίδια στιγμή, οι Δήμοι, το αιρετό και υπαλληλικό τους προσωπικό καλούνται να υλοποιήσουν μία αρμοδιότητα με τεράστια ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους αλλά και αδέσποτα, ενώ το Κεντρικό Κράτος διαθέτει ελάχιστα χρήματα για το σκοπό αυτό.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *