“Καμπανάκι” για πανδημία λουκέτων, ζητούν μέτρα στήριξης

“Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν αιμορραγήσει και έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης”, υπογραμμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, από τους οποίους ζητά μέτρα στήριξης. Την επιστολή συνυπογράφει ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης.
Ο δύο Σύλλογοι στην επιστολή τους παρουσιάζουν συγκεκριμένα αιτήματα για τη στήριξη των επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων είναι η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και η καταβολή άτοκου κεφαλαίου κίνησης, όχι από τράπεζες αλλά από δημόσιο φορέα.
Η επιστολή κοινοποιείται στους βουλευτές της Μεσσηνίας, τον δήμαρχο Καλαμάτας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους φορείς που εκπροσωπούν τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, με τη συνυπογραφή του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης τονίζει: “Κρίνουμε σκόπιμο σε πρώτη φάση να σας περιγράψουμε την κατάσταση που βιώνει η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ή των επιμελητηρίων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Ο τζίρος των μικρών και μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων (ΜΜΕ) είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με αυτόν που απεικονίζεται στο συνολικό κύκλο εργασιών του λιανεμπορίου. Οι πολυεθνικού χαρακτήρα εταιρείες σε όλους τους κλάδους αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην αγορά. Βέβαια οι πολυεθνικές εταιρείες ή οι εταιρείες τέτοιου μεγέθους μπορούν να συγκρατούν ή να αυξάνουν τον τζίρο τους παρά τις συνθήκες καθώς χαίρουν και άλλης αντιμετώπισης σε σχέση με τις ΜΜΕ που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά του εμπορίου αλλά και της οικονομίας.
Μιλώντας για διαφορετική αντιμετώπιση, αναφερόμαστε τόσο στα μέτρα τα οποία μόνον αυτές μπορούσαν και μπορούν, δίχως πρόβλημα να τηρήσουν (πχ έλεγχος των πελατών κατά την είσοδο στο κατάστημα) αλλά και κυρίως την ειδική αντιμετώπιση που χαίρουν από τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία εμείς ανακεφαλαιοποιήσαμε αλλά μόνον εμείς δεν έχουμε πρόσβαση.
Εν κατακλείδι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το τελευταίο διάστημα δε ο παράγοντας της ακρίβειας έχει στραγγαλίσει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Η μικρομεσαία επιχείρηση προσπαθώντας να απορροφήσει μέρος της αύξησης του κόστους προϊόντος, μειώνει την μικτή κερδοφορία της ενώ ταυτόχρονα λόγω των ανατιμήσεων οι λειτουργικές δαπάνες έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα καθιστώντας την μη βιώσιμη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το κόστος ενέργειας, μεταφορικών, συντήρησης εξοπλισμού κτλ. Όσο παροδική και να είναι αυτή η κατάσταση, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν αιμορραγήσει και έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *