Το μείζον θέμα της έγκαιρης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών,  γύρω από κατοικημένες περιοχές από ελαιοπερίβολα και άλλες καλλιέργειες, που εφάπτονται δασικών εκτάσεων, θέτει με ερώτησή του προς τα αρμόδια υπουργεία, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος. 

Ειδικότερα, στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής: “Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκαν στη χώρα μας, μεγάλες πυρκαγιές, που προκάλεσαν καταστροφές σε δάση, σε καλλιέργειες, σε κατοικίες και απείλησαν οικισμούς, χωριά και ανθρώπινες ζωές. 

Για την προστασία, από τις καταστροφικές φλόγες, οικισμών και κατοικημένων περιοχών, απαιτείται άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, προς την κατεύθυνση, της πρόληψης τέτοιων δύσκολων καταστάσεων. 

Συγκεκριμένα, θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει άμεσα τους Δήμους της χώρας, για δημιουργία ζωνών προστασίας, γύρω από οικισμούς, που εφάπτονται δασικών εκτάσεων και διατρέχουν κίνδυνο από εκδήλωση φωτιάς, καθώς και την διάνοιξη νέων αγροτικών και δασικών δρόμων, που θα διευκολύνουν την κατάσβεση και την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.  Προς τούτο, θα πρέπει και οι Δασικές Υπηρεσίες, να επιτρέπουν με συνοπτικές διαδικασίες, την δημιουργία αυτών των ζωνών.  Το ίδιο θα πρέπει να πράττουν άμεσα, ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα ιδιωτών για την δημιουργία ζωνών πέριξ των αγροκτημάτων και των οικιών τους. 

Επειδή, ως Μεσογειακή χώρα, με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας, δεν θα πάψουμε να έχουμε φωτιές και καταστροφές. 

Επειδή, πρέπει να επενδύσουμε άμεσα στην πρόληψη, για την προστασία ανθρώπινων ζωών, κατοικημένων περιοχών και καλλιεργειών, 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και να υποχρεωθούν άμεσα, οι Δημοτικές Αρχές, για την δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας, γύρω από χωριά και γενικά κατοικημένες και επικίνδυνες περιοχές; 

2. Θα θεσμοθετηθεί, η άμεση υποχρέωση των Δασικών Υπηρεσιών, να εκδίδουν άδειες, για ζώνες πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών, ελαιοπερίβολων και άλλων καλλιεργειών;”

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *