Στην εκ νέου σύσταση και λειτουργία Τμήματος Λόγου & Γραμμάτων προχωράει η Κ.Ε. Φάρις του Δήμου Καλαμάτας, με επικεφαλής για το σχεδιασμό και το συντονισμό των καλλιτεχνικών δράσεων τον ποιητή – δοκιμιογράφο  Δημήτρη Κοσμόπουλο.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα, μέσω της ΔΕΠΑΚ, λειτουργούσε αντίστοιχο Τμήμα στο Δήμο. Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Φάρις εγκρίθηκε το σχετικό θέμα.

Σε παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως η επανασύσταση και λειτουργία του Τμήματος Λόγου και Γραμμάτων αποτελεί μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής, μία πολιτική διαρκούς επένδυσης στον πολιτισμό.

Ο Δήμαρχος, επίσης, ανέφερε: «Η Καλαμάτα, που έχει μακρά παράδοση στα Γράμματα, τις Τέχνες και γενικά στον Πολιτισμό, μέσω του νέου Τμήματος θα καλλιεργήσει και θ’ αναδείξει και αυτή την πλευρά της. Είμαι βέβαιος ότι το Τμήμα θα προσφέρει πολλά, καθώς στο τιμόνι του θα βρίσκεται ο συμπατριώτης μας, βραβευμένος ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού “Νέα Ευθύνη” Δημήτρης Κοσμόπουλος».

266018085 262877149161563 2695577572211584935 n

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας στην Μεσσηνία. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές και τρία βιβλία δοκιμίων για θέματα λογοτεχνίας και κριτικής. Δοκίμια, μεταφράσεις και κριτικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περισσότερα λογοτεχνικά περιοδικά και σε εφημερίδες.

Πολλά από τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και στα αραβικά, και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Ποιητικά του βιβλία έχουν εκδοθεί στα Ιταλικά, στα Γαλλικά και στα Αλβανικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων (2004), της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών (2001) και της ΕΣΗΕΑ (2005). Είναι Διευθυντής Σύνταξης στο λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Ευθύνη.

Έχει διατελέσει ραδιοφωνικός παραγωγός επί σειρά ετών σε εκπομπές για τη λογοτεχνία ενώ έχει λάβει μέρος και σε εκπομπές στην τηλεόραση (Παρασκήνιο, Εποχές και Συγγραφείς, κ.ά.). Τον Ιούνιο του 2019, από το Κανάλι της Βουλής, προβλήθηκε η σειρά «Ο λόγος της γραφής», ωριαίο αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς και μεσογειακές ποιητικές συναντήσεις και έχει συμμετάσχει σε διεθνή κι ελληνικά συνέδρια για τη λογοτεχνία, την ποίηση και την κριτική.

Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Έλληνα Λυρικού ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών, το 2013 το Διεθνές Βραβείο Κ.Π. Καβάφη για το σύνολο του ποιητικού του έργου και το 2018 το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και το Βραβείο «Jean Moréas» για το καλύτερο ποιητικό βιβλίο του 2018 για την ποιητική του σύνθεση Θέριστρον. Zει και εργάζεται στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε στο Παρίσι τόμος με ποιήματά του, στην σειρά ποίησης των εκδόσεων Miel des Αnges, με τίτλο Ce vin qui embaume, σε μετάφραση Michel Volkovitch. Το Pixels είναι το ενδέκατο ποιητικό βιβλίο του.

Written by 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *